27 martie 2020 — Evenimente

Best of MNLR | „Amintiri din prezent”, Ilie Constantin

Ilie Constantin, doctor în filologie, poet, prozator, eseist, traducător, reprezentant marcant al generației ’60, un autor cu un destin aparte. Opera sa  a fost ștearsă, pur și simplu, din reviste, cărți și biblioteci publice de către reprezentanții regimului comunist. Autorul, care a trăit parte din viața sa la Paris, ne povestește despre poezie și efortul creator, despre experiența cu regimul opresiv, despre moralitate și refuzul de a face compromisuri, într-un nou episod din ,,Amintiri din prezent”, proiect realizat de Ofelia Creția. Vă invităm să urmăriți materialul pe canalul nostru de YouTube.

Ilie Constantin a studiat la Liceul „Sf. Sava” și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București. A debutat editorial în penultimul său an de studenţie, 1960, alături de Nichita Stănescu şi de Cezar Baltag, cu placheta „Vântul cutreieră apele”, prefaţată de Al. Philippide.

A publicat mai multe volume de versuri, dar și traduceri din poezia franceză și italiană (Eugenio Montale, Umberto Saba), până în anul 1973, când s-a stabilit la Paris, unde a devenit și doctor în filologie, în anul 1991. A revenit în România unde și-a petrecut ultima parte a vieții și a publicat alte volume de versuri.

Dintre volumele sale amintim: „Desprinderea de țărm”, „Clepsidra”, „Bunavestire”, „Coline cu demoni” (Premiul Uniunii Scriitorilor), „Celălalt”, „Neguțătorul de săbii / Le marchand de sabres”, „Plata luntrașului”, „Limba imperiului / La langue de l’empire”.

A mai publicat volume de critică literară despre poezia română, un volum de povestiri și un roman.