Glisează meniul stânga/dreapta
16 aprilie 2020 — Conferințe
Aflați povestea catedralelor, a arhitecturii identitare, fondatoare și a monumentelor memoriei din București și din țară împreună cu arh. Augustin Ioan.
Conferința Catedralele Unirii poate fi urmărită pe canalul nostru de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=riE1FXv6-fI&feature=youtu.be
Augustin Ioan este arhitect și prof. univ. dr. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Cu studii postuniversitare, burse de studii și cercetare la Universitatea Oxford și Universitatea Cincinnati (Ohio, SUA), la Veneția și Budapesta, cu doctorat în istoria arhitecturii și în filosofia culturii, Augustin Ioan este cunoscut publicul mai ale datorită proiectării Catedralei Arhiepiscopale și Regale cu necropolă de la Curtea de Argeș, a cărei construcție a fost finalizată în 2016. A susținut numeroase conferințe și prelegeri în țară și în străinătate (Anglia, SUA, Istanbul, Ungaria, Germania, Polonia). A publicat numeroase studii pe tema arhitecturii sacre contemporane și a istoriei arhitecturii europene din secolul al XX-lea. Este coordonatorul colecției „Spații Imaginate” a Editurii Paideia (Premiul UAR, 2000) și al colecției „Prispa/Arhitectură din România a Editurii Noi Media Print. Este autorul mai multor lucrări dedicate spaţiului sacru şi arhitecturii religioase, printer care menționăm: „Spaţiul sacru” (2003), „Întoarcere în spaţiul sacru” (2007), „Retrofuturism” (2010), „Arhitectura memoriei” (2013).
Primește numeroase distincții și premii: Marele Premiu ex-aequo, FIFAL 4, 1994, şi Premiul Juriului la Festivalul Filmului despre Habitat, Sendai Myiagi, Japonia, 1996 pentru filmul „Arhitectura şi Puterea” (regizor Nicolae Mărgineanu); Premiul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 1998 (coautor al studiului „Bucureşti: zone protejate”); Medalia Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2000 pentru colecţia „Spații Imaginate” a Editurii Paideia; Doctor Honoris Causa de către Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, California (2007), Premiul „Duiliu Marcu” pentru arhitectură al Academiei Române (2017).