7 aprilie 2020 — Conferințe

Best of MNLR | Conferințele Centenarului: Acad. Viorel Barbu – „Matematica, între mit și realitate”

Cu toții știm că matematicianul Dan Barbilian, cu doctorat în Germania și creatorul spațiilor Barbilian, a fost și un remarcabil poet, semnându-se, în această ipostază, Ion Barbu, și demonstrând că limbajul matematic și cel poetic sunt complementare.

Tema conferinței pe care o propunem în această seară este „Matematica, între mit și realitate”, susținută de acad. Viorel Barbu. De ce putem explica atât de bine o parte fundamentală a naturii prin limbajul matematic? Un posibil răspuns este legat de faptul că intuiția și rigoarea coexistă în acest domeniu. Asociată celor șapte arte liberale și, apoi, științei, matematica a dezvoltat noi ramuri cu un rol esențial în domeniul IT, în ultimii ani, în ingineria roboților. Totodată, aplicațiile matematicii în inginerie au adus numeroase inovații în acest domeniu cărora mulți matematicieni îi atribuie o eleganță și o frumusețe aparte.

Vă invităm să îl ascultați pe Aacad. Viorel Barbu pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=Zti1s902Ws0&feature=youtu.be

Acad. Viorel Barbu este doctor în matematică și doctor docent în științe, laureat al Premiul „Simion Stoilow” al Academiei Române în 1972. A fost profesor invitat la numeroase universități din lume, printre care Universitatea din Roma (Italia), Universitatea Paris VI (Franța), Universitatea din Cincinnati (SUA), Universitatea din Bonn (Germania). Este președinte al Secției de Științe Matematice a Academiei Române, membru titular al acestei instituții de prestigiu, din 1993, și al Academiei Europene de Știință, din 2008.