10 iunie 2022 — Evenimente

Bloomsday în București

Muzeul Național al Literaturii Române și Ambasada Irlandei au deosebita plăcere de a vă invita joi, 16 iunie 2022, de la ora 18.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, la Bloomsday, eveniment care marchează centenarul publicării volumului Ulise de James Joyce.

Bloomsday este un eveniment sărbătorit în lumea întreagă în 16 iunie, ziua în care se desfășoară acțiunea romanului Ulise. În acest an, Bucureștiul se alătură celor peste 200 de orașe din întreaga lume la această sărbătoare a cărei denumire a fost inspirată de numele personajului principal al cărții, Leopold Bloom. În opinia Excelenței Sale Dl Paul McGarry, „Bloomsday este o zi din viața unui om obișnuit, este una dintre cele mai importante zile din calendarul cultural al Irlandei, iar temele din Ulise sunt universale și rezonează cu oamenii din întreaga lume”.

James Joyce s-a născut la Dublin, în 2 februarie 1882. A studiat la University College din Dublin. În 1902 ajunge la Paris pentru a studia medicina. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezii Chamber Music, iar în 1914, volumul de povestiri Oameni din Dublin, primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, Joyce se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul Portret al artistului la tinereţe, iar în 1918 piesa Exiles. În 1922, chiar de ziua sa, apare Ulise. În 1939 publică Finnegan’s Wake. Se stinge din viață la Zürich, la 13 ianuarie 1941.

Program 

■ Deschiderea Bloomsday va avea loc pe un fond muzical asigurat de Adrian Petrescu, care va interpreta muzică din perioada scriitorului James Joyce. Vor lua cuvântul domnul Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, E.S. Dl. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România, și doamna Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

■ Lansarea romanului Ulise, ediția 2022, apărut la Editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Mircea Ivănescu; îngrijire de ediție, prefață, cronologie și note de prof. univ. Ioana Zirra.

■ Actorul Gavril Pătru va citi scurte fragmente din romanul Ulise, ediția 2022.

■ Proiecția unui scurt film despre viața lui James Joyce, realizat de regizorul Dan Michael Schlanger.

■ Dialog pe marginea vieții și operei lui James Joyce. Participă: traducătorul George Volceanov și scriitorul Mircea Mihăieș.

Participanții la eveniment vor putea admira lucrări din sticlă ale studenților irlandezi de la MTU Crawford College of Art and Design din Cork, Irlanda, realizate în cadrul proiectului Bringing the Light, în parteneriat cu studenții români de la Universitatea Națională de Arte din București. Lucrările vor fi expuse la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, în perioada 16 – 22 iunie 2022.

Ambasada Irlandei dorește să mulțumească partenerilor săi pentru sprijinul acordat: Muzeul Național al Literaturii Române, Editura Humanitas Fiction, precum și studenților Facultății de Arte a Universității din București și studenților de la MTU Crawford College of Art and Design din Cork.

Pentru informații suplimentare legate de proiect, contactați Ambasada Irlandei la adresa bucharestembassy@dfa.ie.

Intrarea este liberă, iar accesul se face pe bază de rezervare la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro.