5 august 2021 — Evenimente

Călătoriile scriitorilor români | Expoziție MNLR în Bucureşti Mall Vitan

În plin sezon estival, Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București vă invită să explorați diferitele tipuri de călătorii experimentate de scriitorii români: călătorii de studii, de documentare, turistice, inițiatice.

Pornind din București, ajungem la Constanța în compania Aidei Vrioni, pentru care zgomotul valurilor este asemănat unei „muzici pasionate”. Din Constanța, Mircea Eliade pleacă mai departe, ajungând cu vaporul în Alexandria, pentru ca, din orașul egiptean, Port Said, să se îmbarce pe transatlanticul japonez Hakone Marti, în drumul său spre India.

Din Buștenii lui Camil Baltazar, oraș asemănat unuia elvețian, trecem granița în țara sârbească cu Constantin Sandu-Aldea, iar mai departe, ajungem în Italia, pentru a ne uimi în fața frumuseților Florenței cu Gala Galaction și apoi la Roma, unde vom sta opt zile împreună cu Sextil Pușcariu. Nu vom ocoli Berlinul, mai exact strada Tiergarten, pe care o vom străbate împreună cu Mateiu Caragiale. Popasul la Atena va fi o revelație, minunile oraşului vor fi „sorbite cu patimă și cu intensitatea neofitului” (Ion Pillat).

Ne întoarcem în „Egiptul visurilor” lui Panait Istrati. Traversăm Oceanul Atlantic însoțiți de Jean Bart pentru a ajunge în Statele Unite ale Americii, în Yellowstone National Park, primul parc național din lume, situat în creierii Munţilor Stâncoşi. Vom sfârși călătoria noastră în tropicalul Hawaii (Honolulu), unde Ștefan Baciu s-a stabilit şi a locuit până la sfârşitul vieţii.

Atât manuscrisele, cât și fotografiile expuse fac parte din fondul bogat al Muzeului Național al Literaturii Române, fiind atent selectate de muzeografii și redactorii MNLR pentru publicul vizitator al centrului comercial.

Echipa de proiect: Daniela Băbu, Zamfir Bălan, Anița Grigoriu, Diana Iancu-Albu, Andra Ispas, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Loreta Popa, Gabriela Toma
Creație grafică: Cristina Milca
Relații Publice: Andreea Balaban

Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 – 21 august 2021, de luni până duminică, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59).

Pentru detalii, puteţi suna la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau puteţi trimite un mesaj la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, IQool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia