9 februarie 2022 — Lansări de carte

„Cărţişor de Autor” | Tudor Arghezi

*** Din motive independente de voința noastră, amânăm evenimentul pentru o dată ulterioară. Mulțumim pentru înțelegere! ***

Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Moara de hârtie vă invită joi, 10 februarie 2022, de la ora 13.00, la Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărțișor, la evenimentul de lansare a unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Tudor Arghezi, conceput și manufacturat în Atelierul-muzeu Moara de hârtie din Comana. Participă: Ioan Cristescu, Dana Georgescu, Delia Nartea. Amfitrion: Loreta Popa.

De ce Cărțișor?
Pentru că în lada de zestre a poporului nostru există un obicei străvechi, cel al Mărțișorului, iar cartea merită purtată în dreptul inimii. Cărțișorul este lucrat de oameni din comunitate, în cadrul Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, un proiect cultural, educațional și social, ce păstrează, atât memoria meșteșugurilor cărții: hârtia de mână, tiparul manual și legătoria de carte, cât și a meșteșugurilor tradiționale românești.

De ce Cărțișor de Autor?
Pentru că textele cuprinse în acest mărțișor sub formă de carte aparțin unor autori de marcă ai culturii române. Cărțișorul de Autor, lansat în 2016 cu versurile poetei Ana Blandiana, a continuat cu un alt nume de aur al literaturii române, Nichita Stănescu, apoi cu gândurile Mariei, Regina României, cea care a marcat Centenarul României Mari, a fost înnobilat în 2020 cu versurile lui Mihai Eminescu, la 170 de ani de la naşterea poetului, iar anul trecut cu cele ale poetei Magda Isanos. În 2022, cel care semnează Cărțișorul de Autor este poetul Tudor Arghezi.

De ce Tudor Arghezi?
Pentru că Tudor Arghezi este nu numai un mare poet, ci și un iubitor al meșteșugurilor cărții, proprietar al Tipografiei Mărțișor și cel care îi mărturisea omului de cultură Valeriu Anania: „Cel mai mare poet al lumii este omul care a inventat hârtia”. Numele poetului nu poate fi separat de acest simbol al primăverii, Mărțișorul, care a dat nu numai numele „de alint” al casei sale, ci și titlul unui volum de versuri. Toate aceste frumoase legături între iubirea pentru poezie și meșteșugurile cărții, între Tudor Arghezi și povestea Morii de hârtie de la Comana, dau naștere la început de primăvară celui mai inspirat mărțișor literar – Cărțișorul de Autor.

Cărțișorul de Autor de anul acesta conține patru versuri din poezia „Bună dimineața, Primăvară!”, apărută în anul 1964 în volumul „Cadențe”. Va fi disponibil atât în varianta simplă, pe cartolină, având copertele din hârtie de mână, cât și așezat într-o cutie protectoare, manufacturată, sub formă de carte. În plus față de edițiile anterioare, Cărțișorul Tudor Arghezi va putea fi însoțit și de o plachetă cu 21 de poezii argheziene.

Mai multe informații despre tipurile de Cărțișor disponibile, puteți găsi în magazinele online www.moaradehartie.ro sau www.mnlr.ro.

Accesul este liber și se face prin respectarea restricțiilor în vigoare.