13 octombrie 2022 — Evenimente

Casa cu literaturi | Atelier de colaj „Cavaleri, domnițe și dragoni” – geografii săsești

Duminică, 23 octombrie 2022, ora 11.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelierul își propune să aducă în prim-plan, prin elemente narative și ludice, istoria conviețuirii sașilor și românilor din Transilvania începând cu perioada Medievală. Povestea cadru – Fluierașul fermecat a Fraților Grimm, care a fost preluată de comunitatea sașilor ca legendă întemeietoare, explică în termeni fantastici stabilirea germanilor în Transilvania. Mai departe, legende și mituri urbane învăluie într-o aură de poveste elemente arhitecturale celebre din cele 7 cetăți săsești care au dat Transilvaniei numele de Siebenbürgen (Cele Șapte Scaune): Bistrița, Sibiu, Cluj, Brașov, Mediaș, Sebeș, Sighișoara.

Pornind de la harta Transilvaniei, realizată de Sambucus, în 1566, copiii, organizați în echipe de câte 2, vor alege una din cele 7 cetăți reprezentate pe hartă și vor primi un mini-kit de lucru, alcătuit din:

  1. Răvaș cu povestea cetății;
  2. Fotografie a unui reper arhitectural din cetatea respectivă, prezent în poveste;
  3. Listă de repere urbane: ateliere meșteșugărești, clădiri administrative, construcții militare etc.;
  4. Materiale de lucru – hârtie colorată, sticker-e, materiale textile, fragmente de reviste și fotografii.

Astfel, Muntele Tâmpa din Brașov, Turnul cu ceas din Sighișoara, Turnul Croitorilor din Cluj, Primăria din Sebeș, stema orașului Sibiu, piatra funerară a cavalerului din Bistrița și Turnul înclinat din Mediaș stau la baza unor povești cu cavaleri, domnițe, dragoni și uriași.

Misiunea fiecărei echipe va fi ca pe baza kit-ului primit, să reconstruiască geografia orașului selectat într-un plan al cetății, să realizeze blazonul familiei conducătoare și să populeze orașul cu personajele întâlnite în poveste. Copiii vor avea la dispoziție fotografii – cu motive arhitecturale, simboluri și elemente de costum specifice spațiului și culturii săsești, precum și elemente de convenționalizare a reperelor urbane (case, străzi, turnuri de apărare, resurse naturale).

În partea a doua, copiii vor fi ambasadori ai cetăților lor, vor merge în vizite diplomatice la orașele vecine și vor negocia tratate politice și comerciale pentru alianțe puternice.

Coordonator atelier: Ioana Zamfir

Pentru înscriere, vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/wja7VAft6AZK6fx57.

Mai multe detalii, aici: https://mnlr.ro/casa-cu-literaturi-interculturalitate-si-multiculturalitate/