31 octombrie 2019 — Aniversări și evocări

Casa Memorială „Anton Pann”, 1 an de la inaugurare

Un an de la inaugurarea Casei Memoriale „Anton Pann” și nu mai puțin de 165 de ani de la moartea eruditului Anton Pann. Vă invităm cu această ocazie să petrecem ziua de vineri împreună, să ne reamintim cum a fost la deschidere, cum a fost până la deschidere, să povestim câte s-au petrecut între timp, să participăm la tururi ghidate speciale și să îi ascultăm pe Florin Dumitrescu, Mugur Grosu, Diana Iepure & Razvan Cosmin Tupa citind din Anton Pann. Hai și tu alături de noi, vineri, 1 noiembrie 2019, începând cu ora 16.00, pe Strada lui Anton Pann, la numărul 20. Dacă alegeți să veniți însoțiți de micuții dvs., aceștia vor participa și la ateliere pentru copii.

Program:
16.00 – 19.00, networking și tururi ghidate/ateliere pentru copii și adulți organizate de muzeografii MNLR
19.00 – 20.00, lecturi publice Florin Dumitrescu, Diana Iepure, Mugur Grosu, Răzvan Țupa
20.00 – tur ghidat cu Constantin Goagea
21.00 – 23.00, networking și tururi ghidate/ateliere pentru copii și adulți organizate de muzeografii MNLR

Povestea vieții unui scriitor spusă într-un mod inedit, o incursiune în lumea literară și politică a vremii lui. Cele mai frumoase ilustrații de carte realizate de artiști români faimoși, instalații interactive și animații. Douăzeci și trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale și instrumentale, laice și religioase compuse de Anton Pann. Toate în prima expoziție permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor și a vremurilor în care a trăit și a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecții Constantin Goagea și Justin Baroncea.

Casa, prima și singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanță de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuința are o curte largă, în care proprietarul și-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediție a capodoperei sale, Povestea vorbii, iar mai apoi, Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea, cealaltă creație de vârf semnată de autor, precum și O șezătoare la țară sau Călătoria lui Moș Albu.

Mai multe detalii aici:
https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-anton-pann/

Florin DUMITRESCU. Filolog, master în studii romanice și doctor în socio-antropologie. Cunoscut ca textier pop-rock (Sarmalele Reci, Direcția 5, Timpuri Noi etc.), scrie poezie (cel mai recent volum – Dodii, Vorpal-Nemira, 2016), precum și studii în zona studiilor culturale (cea mai carte de specialitate – Retorica sloganului, Integral, 2019).

Mugur GROSU. Scriitor, publicist și artist născut în Constanța, stabilit în București. E preocupat de poezie în toate formele sale. A publicat 6 cărți – în special poezie, și texte în 21 de antologii, dintre care trei internaționale. Mai are câteva cărți în sertar, pe care nu se grăbește să le publice. Consideră că poeții sunt doar mijloace de transport în comun ale poeziei, că teritoriul poeziei nu se limitează la text, și că cel mai trist lucru care i se poate întâmpla unei poezii e să fie îngropată definitiv într-o carte. Ca artist, evoluează în proiecte sincretice, realizând instalații de artă și poezie, videopoeme și “poemuzici” – proiecte care aduc împreună poezia, sunetul și imaginea. În 2019 a început seria de proiecte Cerul poeților dispăruți, dedicată autorilor recent dispăruți, în ultimul sfert de veac, realizând instalații la Street Delivery București – pe Str. Edgar Quinet și în Piațeta Bisericii Anglicane iar, mai recent, o instalație suspendată și un performance la eXplore Festival, în spațiul WASP, ca beneficiar al unei rezidențe LIFE LONG BURNING, prin Programul Europa Creativă. Nu crede că poezia poate salva lumea, dar poate ajuta în lupta cu gravitația 

Diana IEPURE. Născută la Chişinău, pe 20 noiembrie 1970. Absolventă a facultății de istorie a Universității de Stat din Moldova (1993). Cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (1992-2002). Redactor/reporter la săptămânalul Democrația al Centrului de Formare Europeană din Republica Moldova (2002-2003). Expert coordonator/muzeograf la Banca Națională a Moldovei (2002-2003). Redactor la Editura Rentrop&Straton (2005-2006). Analist media MediaTRUST(2007) . Editorialist/Redactor asociat la revistele Stare de Urgenta si Revista la Plic (2008-2010). Consultant fonduri structurale europene (2009-2012).
Autoare a cărţilor de poezie Liliuţa, editura Vinea, 2004 şi O sută cincizeci de mii la peluze, editura CDPL, 2011. Cartea de poeme În rest, viața e frumoasă, în curs de apariție la Editura Nemira.
Premiul Grand Underground al revistei electronice Tiuk! pentru 2010.
Premiul Tiuk! pentru poezie pe anul literar 2011.
Premiul Republica la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău, 2012.
Prezentă în Noua poezie basarabeană, antologia tinerilor scriitori din Republica Moldova, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2009, Antololgia „Iubirea e pe 14  februarie, 56+1 poezii de dragoste”,  Ed. Vinea, Bucureşti, 2010, Cartea Poeziei 2011, Editura ARC, Chisinau, 2011; Cele mai frumoase poeme, Tracus Arte, Bucuresti  2012,  develoPoetry (album de poezie română contemporană cu ilustrații ale tinerilor artiști români) (ed. Diacritic, Bucuresti, 2014), București’21. O epopee participativă, poem-manifest, primul poem colectiv despre oraș, care implică 40 de poeți români contemporani, curator Svetlana Cârstean, București, 2016 etc.
Traduceri ale poemelor mele au apărut în Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes (Floare de sânge cu petale ninse), antologie de lirică românească din Republica Moldova în neerlandeză, Ed. Poëziecentrum Gent, 2015), în Antologia Poezie română contemporană în limba rusă, editura Cartier, Chișinău, 2015 în Dossier Poesie de la Republique de Moldavie/ Revista Poesie/Premiere, Nr66/Paris, 2016, în revista Akt, nr.59 din 2016 (Macedonia) și Svetovej literatury, nr.4/2017 (Slovacia). În curs de apariție este antologia Poezie română contemporană din perioada 1990-2015, Editura Non Lieu, Paris.
Traduceri din rusă:
Nicolae Velmirovici, Tărâmul inaccesibil, editura Cathisma, București, 2007
Boris Akunin, Moartea lui Ahile, editura Humanitas, București, 2008
Boris Akunin, Valetul de pică, în curs de apariţie la editura Humanitas.
Iarnă rusească, antologie de povestiri din clasici ai literaturii ruse, Editura Ratio et Revelatio, 2013 (Vsevolod Garsin, Anton Cehov, Leonid Andreev, Vladimir Korolenko, Alexandr Kuprin.) Antologatoare și traducătoare.
Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX, Editura Corint, București, 2017 (Nikolai Gogol, Ivan Turgheniev, F.M. Dostoievski, Mihail Saltîkov‑Șcedrin, Lev Tolstoi, Nikolai Leskov, Anton Cehov) Antologatoare. Traduceri din Lev Tolstoi, Nikolai Leskov, Anton Cehov)
Traduceri din poeti ruși contemporani Oleg Bertollo, Kirill Medvedev, Sergej Timofeev, Andrei Sen-Senkov (pentru revista Poesis International, București)

Razvan ȚUPA s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, “fetiş”, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, “fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. În 2005 a publicat volumul “corpuri româneşti” la editura Cartea Românească. Iar în 2011 a lansat „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum pe care a condus-o ca redactor sef din 2005 pana in 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor şef al revistei Cuvântul. A participat la festivaluri, ateliere si lecturi de poezie în Bucureşti, Brașov, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb). A conceptut 145 de întâlniri Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Serile literare organizate între 2005 şi 2010 sunt documentate în volumul „Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica Poetica” (Casa de Pariuri Literare, 2015). În 2017 şi 2019 a participat la rezidenţele interdisciplinare de dans şi poezie Rezidențele „Gabriela Tudor”, la Bucureşti şi Lisabona. Scrie pe poetic.ro şi este membru Pen Club Romania.

Galerie Foto