21 aprilie 2021 — Expoziții

„Celebrități din Lumea Plutitoare”, deschisă publicului vizitator până la data de 4 mai 2021

Expoziția-eveniment „Celebrități din Lumea Plutitoare”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația „Șerban și Asociații” – Societate civilă de avocați, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România și Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, este deschisă publicului vizitator până la data de 4 mai 2021, în cele trei săli de la parterul sediului MNLR din Calea Griviței 64-66.

Expoziția este un record pentru România, prin numărul de lucrări expuse – 200 de stampe japoneze create de cei mai importanți artiști ukiyo-e, în perioada 1603-1868, cunoscută sub numele de epoca Edo, lucrări care acoperă marile teme ale acestei fascinante arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheișe sau curtezane, shunga sau arta erotică și peisajul. Toate fac parte din colecția privată Ukiyo-e George Șerban.

Originala Japonie și-a păstrat mult timp misterul, iar tradițiile ei au fost, în mare parte, dificil de conceput și acceptat de către europeni. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că până la mijlocul secolului al XVII-lea țara a fost închisă lumii. Pentru a simți cu adevărat spiritul Japoniei, pentru a pătrunde până la esența ei, trebuie să ne întoarcem la artă. Una dintre cele mai vechi forme de artă este teatrul japonez.

Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat al celor mai importante şcoli de artişti japonezi, pe care-i veţi regăsi în expoziţie. Abia în secolul al XIV-lea a devenit popular cu aristocrația și samuraii. Acesta a fost inițial destinat exclusiv clasei superioare a Japoniei. Dezvoltându-se, teatrul s-a transformat într-o tradiție națională cu o semnificație profund filozofică și spirituală. Poveștile sunt simple, iar accentul este pus pe măști, a căror valoare accentuează kimono-ul. Măștile sunt transmise din generație în generație în fiecare școală. Acest lucru se explică prin semnificația filozofică profundă nu numai a măștilor, ci și a tuturor detaliilor prezentării, care au un sens secret, ușor de înțeles doar de un spectator sofisticat. Spectacolul teatral durează de la trei și jumătate la cinci ore și conține mai multe piese care alternează cu dansuri și miniaturi din viața oamenilor obișnuiți.

Expoziția „Celebrități din Lumea Plutitoare” poartă vizitatorul prin istoria şi lumea teatrului și oferă, totodată, posibilitatea de a descifra o întreagă cultură cu ajutorul albumelor care pot fi răsfoite la muzeu, dar și a filmelor care prezintă povestea din spatele unei stampe.

Vă invităm să explorați și magazinul on-line al MNLR, de unde puteți achiziționa suvenire personalizate cu imagini din expoziția „Celebrități din Lumea Plutitoare”!

Galerie Foto