27 aprilie 2020 — Audiții

CINELITERATURA | Constanța Buzea citind poemul „Scut”

„Amintirile nu au de-a face cu trecutul nostru, cu timpul, cu locul. Amintirile suntem noi. N-am să mă decid uşor şi nici definitiv ce sunt amintirile, acte de avariţie sau acte de generozitate. Sunt chinul şi binecuvântarea, memorie palidă şi memorie în flăcări, film contradictoriu, mereu rulat, reluat, refăcut, bucuria şi groaza de a înmărmuri şi de a te topi în trecut…”, scria Constanţa Buzea în „Creștetul ghețarului. Jurnal 1969-1971” (Editura Humanitas, 2009).

În această seară, în amintirea poetei Constanța Buzea, vă invităm să ascultați un fragment extras din emisiunea „Revista literară radio”, din 6 decembrie 1992, material inclus în Fonoteca Radio România: http://cineliteratura.ro/video/constanta-buzea-citind-poezia-scut/

Reprezentantă a generației ’60, Constanța Buzea a urmat cursurile Facultăţii de Filologie, Universitatea din Bucureşti, obţinând licenţa în 1970. Între 1974 şi 1989 a fost redactor la revista „Amfiteatru”, iar începând cu 1990 a lucrat, tot ca redactor, la „România literară”, unde semnează rubrica de corespondenţă „Post-restant”.

Opera poetică a Constanţei Buzea numără peste 20 de volume la care se adaugă și câteva antologii. A fost şi autoare de cărţi pentru copii, extrem de apreciate şi răsplătite cu premii literare.