6 iunie 2021 — Evocări

Clipa de poezie | Gheorghe Pituț

Se împlinesc astăzi, 6 iunie 2021, 30 de ani de la dispariția prematură a poetului Gheorghe Pituț, răpus de un neiertător accident cerebral. A părăsit această lume încrezător în sine și în menirea poeziei. Vreme de o viață de poet, Pituț a trudit în cultivarea formelor fixe ale poeziei, stăruind în căutarea rimelor, a ritmurilor și a muzicalității.

S-a născut în comuna Săliște de Beiuș, în data de 1 aprilie 1940 și a murit la București, în 6 iunie 1991. A debutat în revista „Tribuna”, în 1963. Va pleca de la Cluj la București pentru a-și termina studiile la Facultatea de Litere a Universității în 1967. La recomandarea profesorului său Dumitru Stăniloaie va obține în 1970 o bursă de studii la Facultatea de Filosofie și Germanistică a Universității din Köln (ulterior va traduce din lirica germană). Lirica lui Gheorghe Pituț este caracterizată printr-o sinceritate ce posedă o forță evocatoare puternică, sonoră și muzicală. Suspendată între pământesc și ceresc, poezia lui are o gravitate ce ține de ritual.

„Tradiționalist, pătruns de misterele miturilor ancestrale țărănești, adesea meditativ, el rămâne o voce limpede și originală a poeziei românești moderne. A murit lăsând în urmă manuscrisul unui alt roman, rămas neterminat. Dintre cărțile sale de poezie nu trebuie ratate «Ochiul neantului» și «Stelele fixe», o frumoasă culegere de sonete, poate cea mai bună carte a poetului. În localitatea sa natală, Beiuș, există o stradă, dar și un festival de poezie care îi poartă numele”, scria Radu Băieșu, redactor și muzeograf, MNLR, despre Gheorghe Pituț. În literatura ultimelor decenii, vocea lirică a lui Gheorghe Pituț este una puternic personalizată ce-și așteaptă încă descoperitorii.

Fotografie: Gheorghe Pituț, arhiva MNLR

Recită Eusebiu Ștefănescu și Gheorghe Pituț

Urmăriți „Clipa de poezie”, o producție a Direcției Programe, Redacția Educație-Știință, Televiziunea Română, dedicată lui Gheorghe Pituț, aici: