30 mai 2018 — Evenimente

Editura Muzeul Literaturii Române la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2018

În 2018, Muzeul Național al Literaturii Române, reprezentat de Editura Muzeul Literaturii Române, și Muzeul Municipiului București, expun împreună, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, într-un stand modern, volume de literatură, studii, critică și istorie literară, albume semnate de cele mai reprezentative nume ale literaturii române și cataloage de colecţie sau de expoziţie.

La cea de-a XIII-a ediție Bookfest, desfășurată în perioada 30 mai – 3 iunie, la Romexpo, Pavilionul B2, Standul B02, Editura Muzeul Literaturii Române participă cu următoarele noutăți:

 • Revista Caietele Avangardei, sub coordonarea profesorului Ion Pop, este o publicație singulară în spațiul românesc în domeniul studiului avangardei.
 • Cele mai recente titluri din eleganta serie bibliofilă „Opere fundamentale”, editată sub egida Academiei Române de către Fundația Națională pentru Știință și Artă în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.
 • Muzeele Bucureștiului de ieri și de azi și Monumentele Bucureștiului, două albume care stau mărturie pentru spațiile valoroase ale capitalei.
 • Dicționarul general al literaturii române, vol. III, IV și Enciclopedia literaturii române vechi sunt apariții editoriale de o însemnătate fără pereche în peisajul literar românesc, datorate unui efort de cercetare care vine în întâmpinarea oricui studiază în profunzime literatura română.
 • Volumul Năzuințe spre ideal. Vol I: Literare reunește texte care relevă preocupările literare ale lui Nicolae Chiriac Quintescu, un cărturar din vremea Junimii, promotor al latinității.
 • Ion Minulescu, Scrisori către Rose le oferă cercetătorilor şi cititorilor pasionați posibilitatea de a-l descoperi pe Minulescu în ipostaza de poet îndrăgostit, epistolier și desenator. Fotografiile care însoțesc textele completează atmosfera acestui mic volum cu parfum de epocă.
 • În volumul Fișe, schițe și portrete, Al. Cistelecan ne oferă o colecție de portrete eseistice ale unor critici români, de la Pompiliu Constantinescu la Nicolae Manolescu și de la Sorin Antohi la Andrei Terian.
 • Victor Iosif face în volumul Eugen Drăguțescu. Omul și artistul, în scrisori o radiografie discretă, dar pertinentă a vocii lui Eugen Drăguțescu, așa cum reiese din corespondență.

Și pentru că în acest an sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Editura MLR a pregătit o serie de titluri dedicate acestui eveniment:

 • Cronica lumii românești (1914-1920): Cele două volume adună în paginile sale evenimentele istorice și politice petrecute de la izbucnirea Primului Război Mondial până la încheierea Tratatului de pace de la Trianon.
 • Eroinele României Mari. Destine din linia întâi: O carte-album dedicată tuturor femeilor care au făcut eforturi materiale și morale uriașe pentru onoarea și demnitatea neamului românesc.
 • Regina și Frontul/The Queen and the Front (ediție bilingvă): volumul cuprinde o remarcabilă colecție de fotografii rare, precum și un text detaliat, bogat în informații legate de Primul Război Mondial și de prezența pe front a Reginei Maria, simbolul feminin al curajului și hotărârii în prima conflagrație mondială.
 • România în anii premergători Marii Uniri (1916-1917), de Gheorghe Sbârnă și Ioan Opriș: Studiile cuprinse în această carte aparțin unor prestigioși istorici și au rezultat în urma unei laborioase cercetări a surselor arhivistice, literare, memoriale ori artistice, multe dintre acestea fiind inedite.
 • Tratatele de pace ale României (1919-1920), de Ion Calafeteanu și Gheorghe Sbârnă: Volumul analizează tratatele de pace încheiate de România după înfăptuirea Marii Uniri și contextul în care acestea au fost decise.
 • Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți: Cele 37 de nume din această antologie nu sunt niște voci care se exprimă doar pe hârtie, ficțional, ci sunt voci care se exprimă public, implicat, preocupate de problemele concrete ale războiului.

Programul evenimentelor

VINERI 1 IUNIE

ORA 13.00, Standul A03

Puzzle cu autori. Atelier pentru copii

 

ORA 17.00, STANDUL MNLR

Revista Caietele Avangardei

Invitați: Ion Pop, Ion Bogdan Lefter

Moderator: Luigi Bambulea

 

SÂMBĂTĂ 2 IUNIE

ORA 11.00, STANDUL MNLR

Nicolae Chiriac Quintescu, Năzuințe spre ideal. Volumul I: Literare

Invitați: Ana-Cristina Halichias, Ioana Costa, Liviu Franga

Moderator: Eugenia Țarălungă

 

ORA 12.00, STANDUL MNLR

Ion Minulescu, Scrisori către Rose

Invitați: Rodica Pop, Cosmin Ciotloș

Moderator: Loredana Voicilă

 

ORA 15.00, STANDUL MNLR

Alexandru Cistelecan, Fișe, schițe și portrete

Invitați: Alexandru Cistelecan, Sorin Antohi

Moderator: Ioan Buduca

 

DUMINICĂ 3 IUNIE

ORA 11.00, STANDUL MNLR

Victor Iosif, Eugen Drăguțescu. Omul și artistul, în scrisori

Invitați: Victor Iosif, Dimitrie Țopa, Ruxandra Dreptu

Moderator: Alina Ioan

 

ORA 12.00, STANDUL MNLR

Colecția „Opere fundamentale 200“, catalog aniversar și cele mai recente titluri ale colecției, Dicționarul general al literaturii române,vol. III și IV și Enciclopedia literaturii române vechi, Cronica lumii românești, vol I-II

Invitați: Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Paul Cernat

Moderator: Ioan Cristescu

 

ORA 13.00, STANDUL MNLR

Adrian Majuru, Muzeele Bucureștiului de ieri și de azi și Răzvan Theodorescu, Monumentele Bucureștiului

Invitați: Răzvan Theodorescu, Adrian Majuru, Pavel Șușară

Moderator: Iuliana Miu

_____________
Toate acestea, dar și multe altele, vă invităm să le descoperiți la standul muzeului de la Bookfest, pe site-ul editurii (edituramnlr.ro) sau pe pagina noastră de FB (facebook.com/edituramlr2017).

Volumele noastre se găsesc, de asemenea, în librăria expoziției de bază din Str. Nicolae Crețulescu 8 sau la sediul administrativ al MNLR, în Calea Griviței 64-66.

Tel.: +4021 2125846

E-mail: relatiipublice@mnlr.ro