6 septembrie 2019 — Concerte de muzică

Concert de șansonete cu Călin Costache

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 11 septembrie 2019, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o seară franceză în compania lui Călin Costache și a invitaților lui.

În Grădina MNLR, Călin Costache va susține un concert de șansonete, alături de invitații lui. Șansoneta este o scurtă compoziție muzicală pentru voce, proprie muzicii franceze, de origine populară, cu conținut sentimental sau glumeț. De cele mai multe ori, șansoneta vorbește despre rănile vieţii, poate pentru a le scoate la suprafață și pentru a le vindeca. Vocea lui Călin Costache conduce ascultătorul pe căi omenești, trecând prin febră, energie, tristețe, bucurie, teamă și victorie. „Nu putem păstra în noi ceea ce simţim în anumite momente ale vieţii. Trebuie să povestim întregii lumi despre fericirea sau nefericirea noastră. Trecutul are parfum de  șansonetă”, spune Călin Costache. Poate tocmai de aceea vă invităm să alegeți seara aceasta de început de toamnă ascultând piese din repertoriul lui Joe Dassin, al lui Gilbert Becaud, Georges Moustaki, Guy Beart, Jacques Brel și nu numai.

Călin Costache interpretează muzică franceză clasică de mai bine de 50 de ani. Îndrăgostit de muzică și de poezie, rămâne un romantic de nevindecat. A debutat, liceean fiind, în 1972, cu o formație de muzică ușoară la Liceul George Coșbuc din București. A continuat aparițiile „pour les connaisseurs” pe scenele Casa de Cultură a Studenților Grigore Preoteasa din București și pe scenele de folk de la Serbările Mării – Costinești, Serbările Zăpezii – Câmpulung Moldovenesc sau Izvorul Mureșului. După 1990 apare în spectacolele de folk de la Casa Eliad și alte cluburi, bistrouri și săli de spectacol, crezul său fiind acela că se adresează în primul rând sufletului. Muzica franceză care l-a însoțit de-a lungul întregii sale evoluții reprezintă de fapt tălmăciri și răstălmăciri ale unor cunoscute și populare șansonete.

De trei ani evoluează în formula de trio, acompaniat de Vali Tănăsescu – acordeon și Eugen Amarandei – contrabas sub titulatura Les Francofolescos Trio, formulă îmbogățită aleatoriu de prezența unor instrumentiști de marcă precum Vlad Crețu – chitară, Dumi Dumitrache – chitară, Elena Albu – vioară, precum și a unor interpreți ca Dana Florian, Diana Tudor, Vlad Jipa, Tic Petroșel, la fel de credincioși stilului francofilo-francofon.

În Grădina MNLR sunteți invitați la un scurt periplu de pe malurile Senei pe malurile Dâmboviței, convinși fiind francofonia în România reprezintă o stare de spirit.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Galerie Foto