Glisează meniul stânga/dreapta
23 august 2019 — Concerte de muzică
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la concertul „Broasca țestoasă și alte povestiri pe note” susținut de actorul Radu Gheorghe, vineri, 30 august 2019, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
Cunoştinţele muzicale căpătate în 12 ani de studiu al viorii, precum şi uşurinţa de a cânta la alte instrumente l-au situat pe Radu Gheorghe, de la începutul carierei actoriceşti, într-o poziţie unică. Radu Gheorghe a absolvit I. A. T. C. din Bucureşti în 1975, la clasa profesorilor Sanda Manu şi Octavian Cotescu. Suplimentar, a absolvit cursurile de pantomimă și music-hall ale aceluiași institut. A debutat înainte de a termina facultatea, în spectacole la modă în vremea aceea, de muzică și poezie.
Despre actorul Radu Gheorghe, Florian Pittiș scria: „Într-o seară, l-am văzut la Clubul Arhitecturii. Nu l-a anunțat nimeni; s-a dus încet spre pian, și-a ales cu multă atenție un scaun pe care să stea, l-a deranjat o tuse, a început să vorbească, spunând că și el e răcit, dar se «ține bine», apoi și-a amintit din copilărie când era răcit, și-a amintit de păsărele, a acordat pianul, a cântat cu capacul închis, și mai țin eu minte ce-a făcut? Într-un târziu, trezindu-mă cu gura căscată am închis-o, și am deschis ochii mari, nevenindu-mi să cred că ceea ce vedeam se întâmplă în realitate. Un actor total, așa cum visam și visez să fiu, exista, era acolo, la câțiva metri de mine… De furie și de invidie nici n-am vrut să încerc să-l cunosc…” L-a cunoscut însă mai târziu, la Cenaclul Flacăra, când Radu Gheorghe a fost cooptat în grupul de artişti care îl însoţea pe Adrian Păunescu.
Despre unul din scheciurile „Brăduleţ, brăduţ drăguţ” și despre spectacolul „Ucenicul vrăjitorˮ se vorbește și astăzi, deși au trecut ani buni. „Făceam aproape un minut improvizaţie pe tema unui copil care uită versurile de la poezia aceasta, eu aproape că plângeam, şi publicul m-a agăţat, nu-mi ştia numele, dar îmi spunea «Brăduleţ». Am avut apoi un spectacol de sine stătător, «Ucenicul vrăjitor», pe care până la revoluţie l-am jucat trei stagiuni la Teatrul Naţional, în fiecare luni. La Sala Mare, în postura de dirijor al unei orchestre simfonice, respectiv Filarmonica din Ploieşti”, afirmă actorul Radu Gheorghe.
Intrarea este liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile!
Vă așteptăm cu drag!