3 octombrie 2024 — Evenimente

Concursul de poezie pentru tineri – București 2024 / Ediția a II-a

Muzeul Național al Literaturii Române organizează cea de-a doua ediție a Concursului de poezie pentru tineri.

Scopul acestui Concurs de Poezie este selectarea grupei de lucru pentru Atelierul de Creație Poezie în viață, care ce se va desfășura săptămânal, pe parcursul anului școlar 2024-2025, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8.

Elevii (14-18 ani) și studenții interesați pot trimite 5 pagini cu poeme (document format Word) până pe 20 octombrie 2024, la adresa: mina.bechen30@gmail.com, în atenția doamnei Nina Vasile, coordonator.

Atelierul se adresează în primul rând tinerilor, dar sunt bineveniți toți „căutătorii” de poezie, timp de un an școlar.

Componența juriului: poeta Nina Vasile (coordonatoarea Concursului de Poezie), Mugur Grosu (poet), Cosmin Perța (poet), Mihail Gălățanu (poet), Ștefania Mihalache (critic și poetă).

Atelierul de creație Poezie în viață s-a reluat anul trecut după 16 ani de pauză, având totuși în spate o istorie de aproape zece ani (între 1998 și 2007) când se desfășura la Biblioteca Metropolitană București. Câțiva dintre poeții generației 2000 l-au frecventat mai mult de un an și au rămas în documentele vremii ca atare. Între aceștia: adrian urmanov, Andrei Peniuc, Răzvan Țupa, Ovia Herbert, Cătălina Matei, Gabriela Toma, Livia Marinescu, Adriana Gheorghe, Ania Vilal.

Printre participanții de anul trecut, selectați la prima ediție a Concursului de poezie pentru tineri/ București 2023, se află câțiva care vor fi încă alături de Atelier și în acest an școlar 2024-2025: Alexandru Cojocariu, David Cuzino, Briseis Stan, Roberta Andreea Popescu, Matei Marinică, Robert Toma (Poeanon). Unii dintre ei au participat cu succes la alte concursuri de poezie și au avut lecturi publice în diferite locații din București sau din afara Capitalei. De asemenea, s-au numărat și printre cei care au scris poeme ce au apărut la vernisajul expoziției de fotografie Short Stories,  proiect semnat de Dorin Rachmuth în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București 2024. În același Festival evenimentul de grup a fost Atelierul pentru public.

Ideea  Atelierului, între altele, este aceea de a experimenta nu doar un fel diferit de a vedea poezia, arta în genere, ci și „punerea în starea de a face poezie” (după vorba lui Brâncuși), înainte de a o scrie efectiv. Cum în zona de atelier interior sunt posibile descoperiri ale unui fel diferit de a fi al poeziei, unul care este provocat conștient, dar și prins întâmplător în anumite momente de improvizație/inspirație de tip performance, propunem noilor participanți, celor care vor veni în urma selectării prin Concursul de poezie pentru tineri, poeme care sunt de înțeles în ceea ce au experimental, perfectibil și, în același timp, cu secvențiale străluciri pentru care merită atenție.

Într-un anumit sens este, fără să se confunde, un creative writing. Deosebirea fundamentală însă este că scrierea în acest atelier nu urmează metoda imitativă, ci folosește, conform unei structuri interdisciplinare, toate artele, chiar alte domenii de cunoaștere, diverse exerciții create anume, pentru a pregăti, a descoperi, „cu materialul participanților”, propriile teme, potențialități personale de înțelegere, scriitură, observație, percepere.

Credem că în prezent poate ocupa un gol atât la nivelul evenimentelor legate de poezie, cât și la reîmprospătarea mediului poetic bucureștean.

Detalii: 0728494038, Nina Vasile

Concursul de poezie pentru tineri București 2024:  https://www.facebook.com/events/

Atelier de creație Poezie în viață pe https://www.facebook.com/caleapoeziei