3 octombrie 2019 — Colocvii, seminarii și conferințe

Conferință | „Doinaș, Cercul Literar și Generația de aur”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Fundația Culturală Secolul 21, vă invită luni, 21 octombrie 2019, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Sala Perpessicius, la conferința cu tema „Doinaș,  Cercul Literar și Generația de aur”, susținută de prof. Virgil Nemoianu (SUA), membru de onoare al Academiei Române.

„Doinaș se numără printre puținii autori români care întruchipează o autentică și vitală continuitate istorică între 1938 sau 1947 și 1989 sau 1991, o punte unificatoare. Nu pot să nu cred că acest potențial de semnificație cultural-istorică națională, acest potențial de armonizare, de restaurare, de vindecare în fond, nu a fost perceput, într-un fel mai limpede sau mai vag, de către foarte mulți. Într-adevăr, dacă valoarea oricărui poet constă în a îmbogăți, prin invenție, percepția nuanțată a realului de către comunitatea lingvistică în care s-a născut și trăiește, de a spori, prin explorare, cunoașterea adâncurilor psihice (straturi și mecanisme de gânduri, de afecte, de sensibilități), de a conserva și îngriji auto-identificările omului (printre care nu în ultimul rând și deschiderile acestuia spre transcendent), atunci rolul unui poet ca Doinaș va fi recunoscut imediat ca fiind dintre cele mai importante”, afirmă Virgil Nemoianu în volumul „Surâsul abundenței – Cunoaștere lirică și modele ideologice la Ștefan Aug. Doinaș”, publicat de Fundația Culturală Secolul 21 în colecția de carte-eveniment.

Considerat de Doinaș ca fiind „al doilea loc al nașterii sale, cea spirituală”, Cercul Literar de la Sibiu este gruparea literară constituită de câțiva tineri străluciți în anii 1940, după mutarea Universității clujene „Regele Ferdinand” la Sibiu, în urma Diktatului de la Viena și cedării Ardealului de Nord. Conform opiniei profesorului Nemoianu, importanța acestei  grupări este comparabilă cu a Junimii maioresciene. Benefica sinteză dintre junimismul maiorescian și direcția creatoare inspirată de Sburătorul lui Eugen Lovinescu, pe care a propus-o și realizat-o Generația de aur a cerchiștilor I. Negoițescu, Radu Stanca, Ștefan Aug.Doinaș, Cornel Regman, Nicolae Balotă, I.D. Sîrbu, Ovidiu Cotruș, Eta Boeriu, Ioanichie Olteanu, Radu Enescu, Eugen Todoran (pentru a-i cita pe cei mai importanți dintre ei) rămâne centrală pentru cultura română, legitimată de acești scriitori ca fiind una a valorilor europene, atât prin programul estetic al cunoscutului grup literar, cât și, punctual, prin creația fiecăruia dintre ei în parte.

Virgil Nemoianu a studiat la universitățile București și California (unde a obținut doctoratul în 1971), apoi a predat literatura engleză, literatura comparată, estetica și filozofia culturii la universitățile din București, Londra, Cambridge, California (Berkeley), Cincinnati, Amsterdam. A deținut catedra specială „William J. Byron Distinguished Professor of Literature” la Catholic University of America (Washington DC) și este Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai (Cluj) și al Universității din Iași. A fost vicepreședinte al Societății Internaționale de Literatură Comparată, a deținut funcții de conducere în Modern Language Association și Association of Literary Critics and Scholars, precum și funcțiile de director de program și de prorector la Catholic University of America. Este autor și editor a peste 16 cărți și 600 de articole și recenzii în peste zece țări din trei continente. A fost foarte legat de Cercul Literar de la Sibiu, care a contribuit esențial la formarea sa în prima tinerețe, și a scris numeroase studii și eseuri despre membrii acestuia.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm!

Galerie Foto