14 februarie 2025 — Evenimente

CONFERINȚA MOȘTENIREA CULTURALĂ A ROMÂNIEI, ediția I

Academia de Artă Handmade București în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române organizează prima ediție a conferinței „Moștenirea culturală a României”, care va avea loc marți, 18 februarie a.c., ora 16.00, la sediul Editurii Muzeului Național al Literaturii Române din București, Calea Griviței, nr. 64-66.
Scopul principal al conferinței este de a crește gradul de conștientizare și apreciere a diversității culturale a României, incluzând tradițiile și obiceiurile populare, arta, literatura și arhitectura, fiind un prilej de a celebra și de a înțelege mai bine bogăția culturală a țării noastre, inspirându-ne să o protejăm și să o transmitem generațiilor viitoare.
Alături de academicieni, experți și oameni pasionați de educație și cultură, vom aborda teme relevante pentru a identifica și promova metode eficiente de conservare și valorificare a patrimoniului cultural.
Dorim ca acest eveniment să joace un rol crucial în sensibilizarea publicului și în promovarea valorilor culturale autohtone, aducându-ne astfel aportul la consolidarea identității naționale și la păstrarea unui patrimoniu care ne definește ca popor.
Conferința se înscrie în seria de activități și manifestări ce contribuie la construirea brandului de țară Emblematic România.
Prima ediție a conferinței “Moștenirea culturală a României “este organizată în colaborare cu patronatul Organizația Femeilor Antreprenor și Asociația Solidaritate și Egalitate, implicarea mediului de afaceri și a societății civile în acțiuni culturale fiind esențială pentru atingerea obiectivelor propuse.
Conferința cuprinde o varietate de subiecte, fiecare abordând un aspect distinct al moștenirii culturale românești. Printre temele principale se numără:
Educația Culturală – care sunt modalitățile prin care instituțiile pot integra informații despre patrimoniul cultural în programele lor și ce initiative ar putea să conducă la sporirea interesului tinerilor față de moștenirea culturală.
Promovarea și Valorificarea Patrimoniului Cultural – ce programe și proiecte dezvoltă Ministerul Culturii și instituțiile de cultură; ce putem face pentru a aduce cultura românească la loc de cinste.

Conservarea Patrimoniului Cultural – care sunt metodele de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și ce provocări întâmpină experții în păstrarea și protejarea artefactelor culturale.
Literatura Română – un pilon important al culturii naționale, prin prisma operele marilor scriitori români, influențele literare internaționale asupra lor și impactul literaturii române asupra culturii mondiale.
Arta și Meșteșugurile Tradiționale – importanța transmiterii acestor cunoștințe generațiilor viitoare.
Evenimentul atrage o serie de invitați de onoare, inclusiv academicieni, artiști, scriitori și reprezentanți ai instituțiilor culturale de prestigiu, care au o contribuție valoroasă la conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural autohton.
Printre vorbitorii prezenți la conferința Moștenirea culturală a României se numără:
Academician Mircia Dumitrescu, prof. univ. dr., grafician, sculptor și pictor
Academician Georgeta Filliti, membru de onoare al Academiei Române, istoric, cercetător
Varujan Vosganian, scriitor, economist și om politic, Președinte al Uniunii Scriitorilor din România
Camelia Botezatu, om de cultură, Președinta Emblematic România, Director Editura Paideia, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă – Secretariatul General al Guvernului.
Dalina Bădescu, pictor, critic și istoric de artă, vice-președinte al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România
Ada Vertan, producător și regizor de film și televiziune, jurnalist, editor de cărți și reviste, poetă
Elena Olariu, doctor în istorie, Director Adjunct Muzeul Municipiului București, expert atestat pentru bunuri cu valoare artistică
Conferința va fi moderată de jurnalistele Mioara Iofciulescu și Cristina Turnagiu Dragna.
Participarea la conferință este gratuită, în baza confirmării prealabile și în limita locurilor disponibile în sala Teatrului Dramaturgilor – Calea Griviței, nr. 64-66, sector 1, București.
Corespondența pentru confirmare se poate face prin e-mail, la dresa: academiahandmade@gmail.com.