7 decembrie 2017 — Evenimente

Cu şi despre tulnice, buciume şi trîmbiţe la Cafeneaua critică

Cu şi despre tulnice, buciume şi trîmbiţe la Cafeneaua critică
(la Muzeul Naţional al Literaturii Românevineri 8 decembrie 2017)

După o pauză prelungită, Cafeneaua critică pregătise o ediţie specială consacrată unei teme foarte speciale, unor străvechi instrumente: tulnicul, buciumul şi trîmbiţa. În ziua în care urma să fie difuzat anunţul public, marţi 5 decembrie, s-a stins din viaţă Regele Mihai. Odihnească în pace!

Programată pentru vineri 8 decembrie, cu o săptămînă înainte de înmormîntarea Regelui, pe 16 decembrie, şi de zilele de doliu naţional, 14, 15 şi 16 decembrie, ediţia specială a Cafenelei critice va avea loc, cu gîndul la faptul că Regele preţuia atît de mult tradiţiile naţionale, a căror păstrare o încuraja cu blîndeţea Sa fermă.

Amănunte – mai jos.

Dezbaterea Cafenelei critice despre cele trei instrumente vechi, însoţită şi de audiţii şi proiecţii video, are loc cu ocazia Întîlnirii anuale a iubitorilor de tulnice, buciume şi trîmbiţe. Proiectul de resuscitare a instrumentelor tradiţionale de suflat, demarat în urmă cu 16 ani, la iniţiativa muzicianului şi artistului multi-media Mircea Florian, e susţinut de Fundaţia sa şi de MOTZart, Uniunea Munţii Apuseni, More Marketing Solutions. Vor fi prezentate taberele de vară organizate în cadrul proiectului, precum şi iniţiativa MOTZart in the School.

Ediţia specială cu şi despre tulnice, buciume şi trîmbiţe a Cafenelei critice va avea loc la sediul din Calea Griviţei al Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în Sala „Iosif Naghiu”.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Ediţie realizată în colaborare cu Fundaţia Mircea Florian, MOTZart, Uniunea Munţii Apuseni, More Marketing Solutions şi Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A şi la Club Control. Cafeneaua critică se află actualmente într-o prelungită vacanţă de vară-toamnă 2017, urmînd să-şi reia întîlnirile săptămînale la începutul lui 2018.

*
Cafeneaua critică
Vineri  8 decembrie 2017, orele 19.00-21.00
Muzeul Naţional al Literaturii Române, Sala „Iosif Naghiu”
Calea Griviţei Nr. 64-66, Sector 1, 10734 Bucureşti
Contact: 0737-210.978 (Paul Radu), 0744-100.907 (Mircea Florian)