14 decembrie 2020 — Evenimente

Cuvântul de deschidere a expoziției „Steaua fără nume: nostalgia imprescriptibilă a fericirii”, dedicate actorului Radu Beligan

Astăzi, 14 decembrie 2020, se împlinesc 102 ani de la nașterea lui Radu Beligan, iar directorul Muzeului Național al Literaturii Române, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, deschide prin cuvântul său expoziția „Steaua fără nume: nostalgia imprescriptibilă a fericirii”, ce constă în picto-colaje create în maniera New Media Art de Oana Maria Cajal. „De fiecare dată când e decembrie, ne aducem aminte atât de Nichita Stănescu, cât și de Radu Beligan, un titan al teatrului românesc. Țin minte că am văzut celebrul spectacol «Caligula», prin 1987 cred, de cinci ori, special pentru cei doi mari actori din rolurile principale, Radu Beligan și Ovidiu Iuliu Moldovan. Radu Beligan a fost nu numai un actor special, cu multiple fațete interpretative, dar și un actor de idei, care atunci când intra pe scenă nu doar interpreta, nu doar trăia, dar simțea nevoia să transmită un mesaj propriu. Expoziția realizată de Oana Maria Cajal prezintă câteva din fațetele pe care Radu Beligan le-a născut și, pe lângă asta, avem la MNLR o arhivă a cărților din biblioteca sa, cu dedicații, donate de Anamaria Beligan”.

Expoziția „Steaua fără nume: nostalgia imprescriptibilă a fericirii”, de Oana Maria Cajal, realizată în colaborare de Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Shakespeare și Asociația „Radu Beligan”, poate fi vizitată până în data de 31 decembrie la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala „Al.Oprea”. „Motivul cel mai profund al expoziției mele este dorul de dragoste. Dragoste pentru o stea misterioasă, pentru sufletul pereche, pentru o pasiune nemărginită. Dragoste pentru cel care și-a strâns toate iubirile vieții într-una singură: IUBIREA DE TEATRU”, spune Oana Maria Cajal.

Urmăriți cuvântul de deschidere a expoziției „Steaua fără nume: nostalgia imprescriptibilă a fericirii” aici: