1 aprilie 2020 — Ateliere pentru copii

De la Case adunate… și iarăși la lume date, Episodul 8

Episodul 8, Casa Memorială „Anton Pann”

Lansăm prima provocare pentru copii și elevi, invitându-i pe toți, mai mici, mai mari să pătrundă împreună cu colega noastră Mădălina Șchiopu în lumea personajelor miraculoase create de ilustrul Anton Pann. Astăzi ascultăm povestea legumelor din capitolul „Despre beție”, care pornește de la proverbul „Spune-mi cu cin` te-nsoțești, ca să-ți spui eu cine ești!” și care durează aproximativ 15 minute. În timpul lecturii, colega noastră le va explica copiilor cuvintele necunoscute, iar la final va rezuma pedeapsa primită de strugure.

Care sunt activitățile pe care vi le propunem?
I. Să cugetăm împreună la anumite aspecte, respectiv:
1. Este bună atitudinea Strugurelui, care pârăște și invidiază legumele mai apropiate Reginei Gutuie?
2. Sunteți de acord cu pedeapsa pe care a primit-o Strugurele?
II. Apoi, îi invităm pe interlocutorii noștri copii să deseneze povestea, având în vedere amplele descrieri ale cepei și strugurelui, și să posteze, alături de răspunsul la întrebările de mai sus, aceste desene la rubrica de comentarii de pe Facebook.

Avem și un premiu, desigur!
Desenele vor fi prezentate într-o expoziție realizată împreună cu voi toți la Casa Memorială „Anton Pann” și într-un spațiu comercial cu ocazia zilei de 1 iunie sau imediat ce contextul național de astăzi ne va permite.

Care sunt scopurile educative pe care ni le propunem prin acest proiect:
1. Se încurajează și se consolidează relația părinte – copil (pot asculta și comenta împreună);
2. Se dezvoltă capacitatea de a judeca și de a discerne între bine și rău;
3. Copiii au posibilitatea de a-și umple timpul desenând, corelând sunete cu imagini vizuale, dezvoltându-și imaginația și spiritul creativ.

Material video filmat de Bianca Șchiopu și editat de Andrei Nicolescu