6 martie 2022 — Lansări de carte

Dublă lansare de carte | „Nuferi de lumină” și „Taina dintre dealuri”

MNLR găzduiește vineri, 11 martie 2022, de la ora 15.00, lansarea volumelor de poezie „Nuferi de lumină”, de Ada Nemescu și „Taina dintre dealuri”, de Cleopatra Luca, amândouă apărute la Editura Astralis. Invitați: Evelyne Maria Croitoru, Doina Bârcă, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Antonio Marinescu, Gheorghe P. Țiclete, Luminița Zaharia. Lectură – Magda Băcescu. Moderator: Camelia Pantazi Tudor.

Ada Nemescu (pseudonimul literar al Elenei Alecu) a debutat editorial în antologia „Autograf pentru m(â)ine”, apoi creațiile sale au fost prezente în numeroase volume colective, dintre care: „Antologia de umor negru… pe alb” (antologie de epigrame, poezii și proză umoristică), „Toamna asta plouă cu lacrimi” (antologie de texte în memoria victimelor de la clubul Colectiv), „Amprente pe cerul înstelat” (volum colectiv de proză scurtă) ș.a. Activitatea sa literară a început postând poezii și proză pe site-urile literare: Agonia, Esențe, Însemne Culturale, Negru pe Alb, Literaturitate. A publicat în reviste, atât tipărite, cât și online. Este colaborator permanent din anul 2019 al Revistei Astralis. A prefațat un volum de poezie și a realizat ilustrațiile grafice ale altui volum. Ilustrații proprii – grafică și pictură – au apărut în mai multe publicații. Ada Nemescu (Elena Alecu) are în pregătire un volum de proză scurtă, cu ilustrații realizate de ea însăși.

„Un debut îndelung așteptat: volumul de versuri «Nuferi de lumină», semnat Ada Nemescu. (…) Farmecul poeziei sale vine din sinceritate și preaplin sufletesc. Poemele, când în rime grațios curgătoare, când în vers alb, construiesc o lume mereu verde, un habitat al candorii și al iubirii absolute, ca un cuib cald de miracole – parcă ar spune: ce frumoasă e lumea, ce frumoasă e viața, oamenii, sentimentele dintre ei! Vă invit să pătrundeți în lumea sa desculți, cu toată inima la purtător! Acest volum consistent, în care poeta și-a adunat cele mai reprezentative poeme, să vă fie un ghid spre redescoperirea propriei ființe, un deschizător de ochi spre Frumos!” – Luminița Zaharia.

Cleopatra Luca este absolventă a Facultății de limbă și literatură română a Universității din București. A predat, în principal, la Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București. Volume publicate: „Odihnă târzie”, poezii, 2011, debut editorial; „Plimbări imaginare”, poezii, 2012; „De nicăieri spre cine știe unde”, proză scurtă, 2013; „Nori de vreme bună”, proză scurtă, 2014; „Trăind printre cărți”, cronici literare, 2014; „Adara”, roman, 2016; „Cântec de lumină”, poezii, 2016; „Secretul de la Costișa”, roman, 2017; „Trasee paralele”, cronici literare, 2018; „Mansarda visurilor”, roman, 2018; „Numele meu este Marieta”, roman, 2020; „Prin franjuri de lumină”, antologie lirică, 2020, „În umbra timpului”, 2021. Pe parcursul timpului a publicat poezii, proză scurtă, cronici literare și evocări în numeroase antologii și reviste. Face parte din colectivul de redacție al revistelor „Independența Română – Independența prin cultură” , unde semnează permanent rubrica „Evocări”, și „Astralis”. Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

„În cele douăzeci de texte ale volumului «Taina dintre dealuri», cu dimensiuni variate și tematică diversificată, scriitoarea Cleopatra Luca atrage cititorul în mrejele narațiunii, desfășurată în diferite intervale de timp. Curiozitatea acestuia se amplifică în ultimul text care respectă toate caracteristicile unei nuvele, având exemple atât în literatura română, cât și în cea universal” – Camelia Pantazi Tudor.

Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc la adresa programe@mnlr.ro, și prin prezentarea, la sosire, a certificatului verde și purtarea măștii.

Vă așteptăm cu drag!