6 mai 2019 — Evenimente

Euro Fest-Teen | SALUT, ADOLESCENȚA!

Între 7 și 12 mai 2019, în spațiile și sălile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti și ale Teatrului de Comedie, are loc Euro Fest-Teen/ SALUT, ADOLESCENȚA, un program cultural, artistic şi educaţional care marchează sărbătorirea celei de-a XXII-a ediţii a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României, sărbătorirea Zilei Europei (9 mai), sărbătorirea Anului Cărții și celebrarea președinției românești a Consiliului Uniunii Europene.

Euro Fest-Teen/ SALUT, ADOLESCENȚA! – cel mai vechi și longeviv festival din România dedicat adolescenților! – cuprinde câteva evenimente literare, artistice şi vizuale dedicate adolescenţilor europeni. Un program menit să ofere o scenă publică de afirmare pentru cei ce vor să le fie confirmate de către profesioniştii domeniului editorial, literar, teatral şi vizual talentul exprimat la „prima verba” ori pentru „opera prima”. Un program care pune în comunicare creatoare pe adolescenţii din România și Uniunea Europeană, dar și pe cei care derulează programe instituționale, culturale sau educaționale dedicate adolescenților. În 2019 se împlinesc 22 de ani de când a doua duminică a lunii mai a fost recunoscută oficial ca fiind Ziua Adolescenţilor, conform Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, în urma lobby-ului făcut de Maestrul George Mihăiță și Clubul UNESCO – „Adolescenţii”. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie și Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenții, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Partenerii media ai programului sunt Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro. Premiile „Jos Pălăria” și InstantAdolesecența vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 12 mai 2019, ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în cadrul Galei „Salut, Adolescență”, cu participarea extraordinară a maeștrilor Nicu Alifantis și George Mihăiță.

Euro Fest-Teen /  SALUT, ADOLESCENȚĂ!
7-12 mai 2019

MARȚI, 7 mai 2019, ora 17:00
CENACLUL DE MARȚI
O lectură publică a câștigătorilor Concursului Național „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” (2017) și a Concursului Național „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților” (2018), precum și a unor adolescenți din București și din țară care au participat la atelierele de scriere creativă realizate de Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru. Vor susține o lectură publică Denisa Lepădatu (Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Galați) și Vlad C. Dragne (Colegiul Național „Sf.Sava”, București).
Moderatori: Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru
Locul desfăşurării: MNLR (Calea Griviței 64-66).

Denisa Lepădatu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, profil matematică-informatică intensiv, din Galaţi, o elevă eminentă, deţinătoare a peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, matematică, informatică și limba engleză. Premii literare (selectiv, cele mai importante): Premiul APLER pentru promovarea tinerelor talente pentru cele două cărţi editate în anul 2014 la editura InfoRapArt; Premiul Municipiului Galaţi pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea culturii, literaturii şi publicisticii gălăţene în rândul tinerilor; Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor” (2017), Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” (2018) organizate de Clubul UNESCO-Adolescenții; Premiul I la Concursul Naţional „Ion Creangă” – povești. Din decembrie 2015 este membră MENSA – organizația mondială a celor mai inteligenți 2% oameni de pe planetă (cu coeficient IQ de peste 132).

Vlad C. Dragne are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Sf. Sava”. În 2017 a participat la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. Scrie articole pentru revistele „Ça va” și „LZR”. A debutat în volumul colectiv „Matrioşka. Nouă prozatori adolescenți”, Editura Tracus Arte, 2018, și a publicat în „Revista de povestiri” și „iocan”.

MIERCURI, 8 mai 2019
InstantAdolescența
Expoziţia virtuală InstantAdolescenţa – cele mai frumoase fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. Criterii de selecţie: originalitate, creativitate şi hobby-uri adolescentine. Tema acestei ediții: EU-RO-PA
Fotografiile au fost selectate şi premiate de un juriu format din artistul vizual Mihai Zgondoiu, fotograful Andrei Runcanu şi scriitorul Dan Mircea Cipariu. Lucrările vor fi expuse pe platforma online www.ziua-a.ro şi vor fi proiectate în cadrul Galei „Salut, Adolescenţă”.
Coordonator: Mihai Zgondoiu

JOI, 9 mai 2019, ora 19:00
GALA EURO TEEN CLASSIC
Cvintetul austriac Young Brass Masters 
Locul de desfăşurare: Grădina MNLR (str. Nicolae Crețulescu 8)
Coordonator: Andreea Drăghicescu

Cvintetul Young Brass Masters a fost înființat în toamna lui 2017. Membrii săi provin de la cursurile de pregătire de la MDW – Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și de la clasele pentru copii talentați de la Școala de Muzică Johann Sebastian Bach. Cu toții au fost premiați la competiții de muzică pentru tineri, la categoria solo. Ca ansamblu, au fost distinși cu premiul al doilea la competiția națională „Prima la musica”. Sunt sprijiniți cu pasiune și devotament de conducătorul ansamblului, Jakob Gollien. Deși foarte tânăr, ansamblul caută în permanență să-și extindă repertoriul, să interpreteze muzică din stiluri și epoci cât mai variate și să prezinte compoziții noi pentru cvintet de alămuri. Young Brass Masters fac parte din Young Masters Program – o serie de cursuri de perfecționare, pentru a deveni muzicieni profesioniști. Programul oferă sprijin individual și prilejuri de a interpreta muzică de cameră în diferite ansambluri, în cadrul unor turnee internaționale: Asia, Statele Unite ale Americii, America de Sud, Grecia, Rusia – iar acum București.

Young Brass Masters: 
Elias Domschitz – trompetă  
Andre Luca Leuthner – trompetă   
Martin Tinhof – corn            
Florian Strasser – trombon  
Simon Unseld – tubă             
Mag. Jakob Gollien – conducătorul ansamblului

Young Brass Masters

Program:

Karl Pilss
(1902 – 1979)
Festmusik Nr. 1

Tielman Susato
(1500 – 1561)
Renaissance Dances
Bransle Quatre Bransles                      

Johann Sebastian Bach
(1685 – 1750)
Jesu bleibet meine Freude

Kevin McKee
(*1980)
Escape

Klaus-Peter Bruchmann
(*1932)
Cinq pour Cinq
Prelude
Chanson
Can Can

VINERI-SÂMBĂTĂ, 10-11 mai 2019
FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU PENTRU LICEENI „JOS PĂLĂRIA” – Ediţia XXII
Locul desfăşurării: Muzeul Național al Literaturii Române (Sala „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66)
Spectacolele se vor desfăşura în intervalul orar 10.00-18.30, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.
Din juriul acestei ediţii fac parte profesoara de teatru și actrița Adriana Trandafir, actorul Tudor Aaron Istodor (laureat al Festivalului ”Jos Pălăria”, ediția din 2003) și producătorul și realizatorul radio Manuella Popescu.
Coordonatori: Loreta Popa și Diana Mihăiță

Festivalul Național al Trupelor de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, ediția  a XXII-a, aduce anul acesta în concurs 7 trupe de liceeni din ţară (Iași, Panciu, Botoșani, Roman și Focșani), precum şi 16 trupe din liceele bucureştene. Vor fi prezentate 24 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne. Spectacolele înscrise în concurs se vor desfășura în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței, nr. 64-66), în intervalul orar 10.00-18.30, cu intrare liberă pentru toți adolescenții. Din juriul acestei ediţii fac parte profesoara de teatru și actrița Adriana Trandafir, actorul Tudor Aaron Istodor (laureat al Festivalului „Jos Pălăria”, ediția din 2003) și producătorul și realizatorul radio Manuella Popescu. Coordonatori: Loreta Popa și Diana Mihăiță. Festivalul „Jos Pălăria”, inițiat de maestrul George Mihăiță, este primul festival național de teatru pentru liceeni lansat după Revoluția din 1989. Concursul are loc în cea mai nouă și modernă sală de teatru deschisă publicului bucureștean în 2017. Peste 250 de adolescenți, coordonați de 30 de profesori, vor urca pe scenă, fiind inspirați de textele dramaturgice scrise de autori români clasici şi contemporani, printre care Neil Simon, Al. Kirițescu, Vladimir Helmis, Moliere, Erich Emmanuel Schmitt, Shakespeare, dar și Elise Wilk, John Cariani, Carlo Goldoni, Mawby Green, Ed Feibert, Jean Teule, Kelly Fremon Craig, Gavin Wiesen, Thomas Bernhard, Valeriu Butunescu, Otto Ernst, Stephen Chbosky, Mihaela Michailov și Radu Apostol.

DUMINICĂ, 12 mai 2019
Ora 12.00, Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie (str. Sf. Dumitru 2)
Gala Salut, Adolescență!
Premiile „Jos Pălăria” și InstantAdolesecența vor fi acordate de Ziua Adolescentului, în cadrul unui eveniment multimedia și multiart, cu participarea extraordinară a maeștrilor Nicu Alifantis și George Mihăiță. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu.

Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.
Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.
În cele 21 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

Galerie Foto