11 ianuarie 2018 — Evenimente

Evocare George Almosnino

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evocarea poetului George Almosnino ce va avea loc vineri, 19 ianuarie 2018, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Printre cei care vor veni să evoce personalitatea acestuia se numără Gabriela Adameșteanu, Constantin Abăluță, Eugen Negrici, Nicolae Prelipceanu, Ion Bogdan Lefter, Valeriu Mircea Popa, dar și soția poetului, Nora Iuga, fiul acestora, Tiberiu Almosnino, și scriitoarea Angela Baciu.

GEORGE ALMOSNINO, poet de expresie neomodernistă cu o personalitate aparte, s-a născut la 17 iulie 1936, la București, a absolvit Facultatea de Istorie, a practicat diverse meserii, a publicat rar în presa literară, dar la „Cartea Românească”, datorită lui Florin Mugur i-au apărut patru cărți de poezie în circa un deceniu (1971-1982). A murit la 24 noiembrie 1994.

În 1999, a apărut o antologie, în colecția „Scriitori români”, cu poeme de George Almosnino. Creații ale sale au fost traduse la Viena, Luxemburg, Basel. I-au fost prieteni și au scris despre el Florin Mugur, Constantin Abăluță, Miron Radu Paraschivescu, Dinu Flămând, Gh. Grigurcu, Alex. Ștefănescu, iar, postum, l-au „cultivat” Aura Christi, Octavian Soviany, Mariana Marin, Daniel Bănulescu, Valeriu Mircea Popa, unii dintre ei revendicându-se de la poezia „domnului Nino”, cum i se spunea în cercul intim de prieteni.

Pentru a-și păstra memoria și identitatea, poezia românească contemporană a avut nevoie de umărul stabil și puternic al seniorilor discreției. George Almosnino a fost și este unul dintre ei”, scria despre poet Mariana Marin.

O personalitate poetică  de penumbră”, cum îl descria și criticul Marian Victor Buciu în Contemporanul, George Almosnino a  trecut prin „școala oniricilor”, iar poezia și proza sa aveau ceva crepuscular, fantastic și pregnant. Existențialist solitar, poetul a străbătut o carieră fără multă gălăgie, a participat la cenacluri și festivaluri. Era original, neancorat niciunui curent modern, dar nici „realismului socialist”, atât de dăunător evoluției multor scriitori.

Soțul meu, George Almosnino, spre marea mea bucurie, era și poet, și încă unul de factura poeziei mele. Mai precis, era un poet rafinat și de o mare subtilitate, exact poetul care îmi plăcea nu doar ca om. Admiram foarte mult la el amprenta de artist în tot ce făcea și mai ales în ce scria. Ne-am iubit foarte mult și am fost îngrozitor de săraci, de o sărăcie cumplită”, scria Nora Iuga, soția poetului.

Evocarea ce va avea loc la Muzeul Național al Literaturii Române este un gest de pietate, de reconstrucție dacă vreți a unei personalități a poeziei noastre de odinioară.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

91 vizualizări