20 februarie 2020 — Aniversări și evocări

Evocare Radu Stanca

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 5 martie 2020, de la ora 13.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o evocare Radu Stanca. Participă Dragoș Varga, Jean Radu Văcărescu, Nicolae Oprea, Dumitru Chioaru, Ion Cocora. Amfitrion: Ioan Cristescu, director MNLR.

Radu Stanca a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Regele Ferdinand din Cluj în anul 1942. În timpul războiului, studenții Facultății de Litere a Universității din Cluj s-au refugiat la Sibiu. Aici a luat ființă Cercul literar de la Sibiu. După modelul lui Eugen Lovinescu, care la Cenaclul Sburătorul a pus bazele Modernismului interbelic, Cercul a încercat să salveze tradiția literaturii române, dar a fost oprit destul de rapid. Membrii lui au fost denumiți ulterior de criticii și istoricii literari membrii generației pierdute. Radu Stanca a fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie a culturii, profesor de estetică a teatrului, la Sibiu, redactor, actor, regizor. A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, alături de Ștefan Augustin Doinaș, Dan Constantinescu, Deliu Petroiu, Alexandru Cucu, Viorica Guy Marica, Eugen Todoran, Ion Negoițescu, Ion Desideriu Sârbu, Ioanichie Olteanu, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Victor Iancu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg.

A fost adeptul poeziei pure, ruptă de contextul social. A debutat în presă încă de la vârsta de 12 ani, în anul 1932, în cadrul revistei Universul Copiilor cu lucrarea sa intitulată „Legenda Peștilor”. A debutat în 1943 cu eseul critic „Problema cititului”, lucrare ce a constituit, totodată, teza sa de licență în anul 1942, pe care a susținut-o la Sibiu. În realitate, după cum demonstrează propria-i creație poetică, Radu Stanca a relevat capacitatea baladei – specie prin excelență a genului epic – de „a se deghiza“ în spațiile lirico-dramatice, cultivând trinomul baladesc.

A debutat în teatru cu comedia tragică „Dona Juana”, o reinterpretare a mitului lui Don Juan, căreia i-a fost acordat Premiul Sburătorul pe anul 1947. Teatrul de factură poematică creat de Radu Stanca este unul ale cărui valențe scenice sunt dublate de virtuțile literar-estetice pe care textul le oferă la lectură. Aceste caracteristici îl apropie pe autorul român de dramaturgi contemporani lui, precum Jean Giraudoux, Jean Anouilh sau Eugene O`Neill. Teatrul Național din Sibiu îi poartă numele în prezent.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm!

Galerie Foto