25 octombrie 2021 — Festival

Festivalul Cultural Latino-American, ediția a II-a | 28 – 30 octombrie 2021

În urma succesului pe care l-a înregistrat la prima ediție, în 2019, Festivalul Cultural Latino-American continuă cu o a doua ediție, propunându-și să aducă în atenția publicului autori, artiști și locuri din America Latină prin lecturi publice, proiecții de filme artistice și documentare și o expoziție de fotografii. Ediția din acest an a FCLA se derulează cu sprijinul deosebit al Ambasadei Republicii Argentina, Ambasadei Republicii Chile, Ambasadei Republicii Cuba, Ambasadei Statelor Unite Mexicane în România, Ambasadei Republicii Peru, Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România, al Institutului Cervantes și al Asociației Române a Traducătorilor Literari.

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face doar pe baza prezentării certificatului verde și numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp), cu obligativitatea purtării măștii pe tot parcursul evenimentului și cu distanțarea reglementată de autorități în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

Co-organizatori: Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Republicii Peru, Ambasada Republicii Orientale Uruguay, Institutul Cervantes, Asociația Română a Traducătorilor Literari.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Revista Familia, News.ro, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

Sponsori: Pow Wow, Davino

_________

Echipa FCLA

Relații Publice MNLR: Gabriela Mareș, Loreta Popa, Ilinca Stratan
Traducere: Alma Marhamati
Viziunea grafică a expoziției FCLA: Cristina Milca
Creație grafică afiș: Petru Șoșa
Fotograf: Dan Vatamaniuc
Multimedia: Daniel Paul Ciobanu, Alexandru Ursu
Coordonator FCLA: Gabriela Toma

_________

 Programul evenimentelor din cadrul FCLA 2021

 Por favor, desplácese hacia abajo para la traducción al español.

 Joi, 28 octombrie 2021, ora 17.00

Sala „Iosif Naghiu”, sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66

Deschiderea festivalului va avea loc în prezența prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR, a membrilor corpului diplomatic din țările invitate. Din partea Argentinei, va participa domnul consilier Carlos Maria Vallarino, Șef Adjunct al Misiunii în cadrul Ambasadei Republicii Argentina în România; din partea Chile, vor fi prezenți Excelența Sa, Doamna María-Pía Busta-Díaz, ambasadoare a Republicii Chile în România, domnul Cristián Davis, Secretar II și Consul al Republicii Chile; Cuba va fi reprezentată de Excelența Sa, Domnul Roberto Cesar Hamilton Magaña, Ambasador al Republicii Cubei în România, și de domnul Miguel Lorenzo Gómez Cárdenas, consilier în cadrul ambasadei; Peru va fi reprezentat de Excelența Sa, Doamna María Eugenia Echeverría Herrera, Ambasador al Republicii Peru în România, și de Juan Hector Diaz Ligarda, șeful Secției Consulare; Mexic va fi reprezentat de Excelența Sa, Domnul José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România, de domnul Benito Jiménez Sauma, Șeful Cancelariei, și domnul Oscar Peréz, Atașatul Administrativ; Uruguay va fi reprezentat prin Doamna Maria Marcela Dos Santos, Însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România.

Traducerea consecutivă (română – spaniolă, spaniolă – română) va fi asigurată de Cristina Eremia, interpretă, absolventă a Masterului European pentru Formarea Interpreților de Conferință – Universitatea din București.

În deschiderea festivalului, ne va însoți artistul Mariano Castro (Argentina).

 Joi, 28 octombrie 2021, ora 18.00

Sala „Iosif Naghiu”, sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66

Proiecția filmului La pasión de Javier, Peru, 2014, regia: Eduardo Guillot, scenariu: Augusto Cabada, 100 min. v.o. în limba spaniolă

Trailer oficial

La Pasión de Javier ilustrează ultimii ani din viața poetului și luptătorului de gherilă peruan Javier Heraud, considerat „Rimbaud al Peru” și unul dintre cei mai importanți poeți ai generației ’60, care a murit prematur, la 21 de ani. Este al doilea lungmetraj regizat de Eduardo Guillot după filmul Caiga quien caiga și în care personajul principal este întruchipat de Stefano Tosso, cel care îl interpretează pe tânărul poet. Filmul este câștigător al Premiului Le Soleil Tournante.

 ***

 Joi, 28 octombrie 2021, vizitatorii din centrul comercial București Mall Vitan vor putea vedea expoziția Paisajes, monumentos-simbólicos y retratos de América Latina/ Peisaje, monumente-simbol și portrete din America Latină, organizată de PMB prin intermediul MNLR, de Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Republicii Cuba, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Republicii Peru, Ambasada Republicii Orientale Uruguay, de București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București.  Expoziția se regăsește la adresa Calea Vitan 55-59 și poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, până în 14 noiembrie 2021, cu respectarea măsurilor sanitare stabilite de statul român.

***

 Vineri, 29 octombrie 2021, ora 17.00

Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8

Inaugurarea Altarului dedicat Zilei Morților

Eveniment organizat cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, în prezența Excelenței Sale, Dl José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România.

În mod metaforic, Altarul dedicat Zilei Morților va fi amplasat la demisolul sediului muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, ca o invitație la reflecție asupra importanței vieții și, totodată, a omagierii memoriei celor care au plecat dintre noi.

Día de los Muertos este una dintre cele mai importante sărbători din Mexic. Cu această ocazie, în fiecare casă, dar și în spațiile publice, în instituții cum ar fi muzee, biblioteci, universități, se ridică altare pe care sunt așezate anumite elemente specifice. Rolul fiecăruia dintre acestea și semnificația profundă a altarului și a sărbătorii pentru cultura mexicană ne vor fi dezvăluite de distinsul oaspete, Excelența Sa, Dl José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România.

Vineri, 29 octombrie 2021, ora 18.00

Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lectura scriitorului mexican Carlos Manuel Cruz Meza (video)

Scriitorul Carlos Manuel Cruz Meza a participat în cadrul ediției a XI-a a Festivalului Internațional de Poezie București și va fi alături de noi, în cadrul FCLA 2021, printr-o scurtă intervenție video, cu lectura povestirii „Sperietoarea de ciori”, din volumul „Esta es mi sangre. Cuentos completos”.

***

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 14.00

Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecția filmului: Pablo Neruda, el hombre y su obra, regia: Luis R. Vera, Chile, 2004, 39 min., v.o. în spaniolă

Documentarul relevă cele mai semnificative momente din viața și opera uneia dintre personalitățile de referință ale culturii chiliene, poetul Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1971). Seria documentară cuprinde zece teme, relatând experiențele fundamentale ale lui Pablo Neruda ca om, artist, cetățean, iubit și luptător social. Regizorul Luis R. Vera s-a născut la 20 martie 1952, în Chile. A studiat la Universitatea din București, avându-l profesor pe Geo Saizescu.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 16.00

Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecția filmului: Gabriela Mistral… el misterio de una cigarra, regia: Luis R. Vera, Chile, 2006, 86 min., v.o. în spaniolă

Filmul documentar este un omagiu adus laureatei Premiului Nobel pentru Literatură (1945), scriitoarea chiliană Gabriela Mistral. A fost și prima oară când un scriitor din America Latină a obținut acest premiu important. Camera de filmat traversează Chile și străbate țările unde Gabriela Mistral a iubit, a lecturat sau și-a împărtășit experiența de viață și cea legată de scris. Filmul aduce laolaltă persoane care au avut o relație strânsă cu Mistral, printre care și Doris Dana, traducătoare americană. Întâlnirea lor a avut loc la New York, în 1946, așa cum mărturisește Doris Dana. Călătoresc împreună în Italia și în Mexic în perioada 1948-1952. După moartea poetei, Doris Dana a tradus și a editat ediția bilingvă Selected Poems of Gabriela Mistral.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 17.45

Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecția materialului video care conține lectura poeziei La muralla [Zidul], scrise de Nicolas Guillén, poetul național al Cubei, și citite de el însuși, și o versiunea cântată a recunoscuților artiști spanioli – Ana Belén y Víctor Manuel. Acest material video a fost realizat în 1980, cu ocazia vizitei artiștilor spanioli, care combină poezia autorului, în lectură proprie, și cântecele care au apărut pe discul Anei Belén, Paloma de vuelo popular (1976). Cea de-a doua poezie citită se intitulează Un marinero americano.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 18.00

Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8

Lectură și interpretare: Roxana Guttman și Naomi Guttman

Selecție din operele scriitorilor din America Latină: Silvina Ocampo (Argentina), Blanca Varela (Peru), Javier Villaurrutia și Juan Rulfo (Mexic) și Pablo Neruda (Chile).

___________

El Festival Cultural Latinoamericano, 2da edición, 2021

28 – 30 de octubre 2021

 Después del éxito de la primera edición, que tuvo lugar en 2019, El Festival Cultural Latinoamericano continúa, proponiéndose dar a conocer al público autores, artistas y lugares de América Latina, a través de lecturas públicas, proyecciones de películas artísticas y documentales y una exposición fotográfica. La edición de este año está organizada con el apoyo de la Embajada de la República Argentina, la Embajada de la República de Chile, la Embajada de Cuba, la Embajada de los Estados Unidos Mexicanos, la Embajada de la República del Perú, la Embajada de la República Oriental del Uruguay, el Instituto Cervantes y la Asociación Rumana de Traductores Literarios.

Los eventos del festival serán organizados teniendo en cuenta las restricciones especificadas por las autoridades para la gestión del riesgo a la salud pública causado por el número amplio de infecciones por el virus SARS-CoV-2. El acceso a los eventos es libre y la participación se hace solamente en base a la presentación del certificado verde y solo tras previa reserva en la dirección programe@mnlr.ro o por mensaje, al número 0736.598.451 (WhatsApp). Es obligatorio llevar mascarilla por la duración del evento.

Co-organizadores: Embajada de la República Argentina, Embajada de la República de Chile, Embajada de Cuba, Embajada de los Estados Unidos Mexicanos, Embajada de la República del Perú, Embajada de la República Oriental del Uruguay, Instituto Cervantes, Asociația Română a Traducătorilor Literari.

Socios de los medios de comunicación: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Revista Familia, News.ro, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

Patrocinadores: Pow Wow, Davino

__________________

El equipo FCLA 2021

Relaciones públicas: Gabriela Mareș, Loreta Popa, Ilinca Stratan
Traducción: Alma Marhamati
Visión gráfica de la exposición del FCLA: Cristina Milca
Creación gráfica del cartel: Petru Șoșa
Fotógrafo: Dan Vatamaniuc
Multimedia: Daniel Paul Ciobanu, Alexandru Ursu
Coordinadora del proyecto: Gabriela Toma (gabriela.toma@mnlr.ro, 0748 057 192)

__________

Programa del Festival Cultural Latinoamericano

28 – 30 de octubre 2021, Bucarest

 Jueves, 28 de octubre 2021, 17.00

Sala „Iosif Naghiu”, la sede del Museo Nacional de la Literatura Rumana, Calea Griviţei 64-66

La inauguración del festival, en la presencia del señor Ioan Cristescu, director general del MNLR, y de los integrantes del cuerpo diplomático de cada país. Argentina será representada por el Señor Consejero Carlos María Vallarino, Jefe de Misión Adjunto de la Embajada de la República Argentina en Rumania; de la Embajada de la Republica de Chile participarán Su Excelencia, Señora María-Pía Busta-Díaz, Embajadora de Chile en Rumania, y el Señor Cristián Davis Acosta, Secretario II y Cónsul de la Embajada de Chile en Rumania; los representantes de Cuba serán Su Excelencia, el Señor Roberto Cesar Hamilton Magaña, Embajador de Cuba en Rumanía, y el Señor Miguel Lorenzo Gómez Cárdenas, Consejero de la Embajada de Cuba; de la Embajada de la República del Perú participarán Su Excelencia, la Señora María Eugenia Echeverría Herrera, Embajadora del Perú en Rumania, y el Señor Juán Héctor Diaz Ligarda, el Jefe de la Sección Consular; los representantes de México serán Su Excelencia, el Señor José Guillermo Ordorica Robles, Embajador de México en Rumania, el Señor Benito Jiménez Sauma, Jefe de Cancillería, y el Señor Óscar Peréz, Encargado de la Sección Administrativa; Uruguay será representado por la Señora María Marcela Dos Santos, Encargada de Negocios ad interim de la Embajada de la República Oriental Uruguay en Rumanía.

Traducción consecutiva (rumano – español, español – rumano): Cristina Eremia, interprete, graduada del Master Europeo para la Formación de Intérpretes de Conferencias – Universidad de Bucarest.

Nos acompaña en la inauguración del festival el artista Mariano Castro (Argentina).

Jueves, 28 de octubre 2021, 18.00

Proyección de la película La pasión de Javier, Perú, 2014, dirección: Eduardo Guillot, guión: Augusto Cabada, 100 min. v.o. en lengua española

Trailer oficial

La Pasión de Javier narra y reflexiona sobre los últimos años de la vida del poeta guerrillero peruano Javier Heraud, uno de los poetas peruanos más importantes de la generación del 60, que falleció tempranamente, a la edad de 21 años. Se trata del segundo largometraje dirigido por Eduardo Guillot – después de la película Caiga quien caiga – con Stefano Tosso en el papel protagónico del joven poeta. La película fue galardonada con el Premio Le Soleil Tournante.

***

 EXPOSICIÓN

Jueves, 28 de octubre 2021, los visitantes del centro comercial București Mall Vitan podrán visitar la exposición Paisajes, monumentos-simbólicos y retratos de América Latina/ Peisaje, monumente-simbol și portrete din America Latină, organizada por MNLR y las seis embajadas invitadas al festival, en colaboración con București Mall Vitan y Centrul pentru Tineret al Municipiului București. La exposición tendrá lugar en el centro comercial București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59) y puede ser visitada diariamente, desde el lunes hasta el domingo, hasta el 14 de noviembre de 2021, respetando las medidas sanitarias dispuestas por el estado rumano.

***

Viernes, 29 de octubre 2021, 17.00

La sede del Museo Nacional de la Literatura Rumana, Calle Nicolae Creţulescu 8

Inauguración del Altar de Día de los Muertos

Evento organizado con el gran apoyo de la Embajada de los Estados Unidos Mexicanos en Rumania y con la presencia de Su Excelencia, Señor José Guillermo Ordorica Robles, Embajador de México en Rumania.

De una manera metafórica, El Altar dedicado a los Días de los Muertos será ubicado en el sótano de la sede del museo (Calle Nicolae Crețulescu 8), como una invitación de reflexionar sobre la importancia de la vida y, al mismo tiempo, homenajear de la memoria de los difuntos.

El Día de los Muertos es una de las celebraciones tradicionales más importantes de México. En cada casa, en los espacios públicos, en instituciones de educación y de cultura, en museos, bibliotecas, universidades, se levantan altares sobre los cuales se colocan ciertos elementos específicos. El papel de cada uno y el significado profundo del altar y de la celebración dentro de la cultura mexicana serán descifrados por el huésped más distinguido, Su Excelencia, El Señor José Guillermo Ordorica Robles, Embajador de México en Rumania.

Viernes, 29 de octubre 2021, 18.00

La sede del Museo Nacional de la Literatura Rumana, Calle Nicolae Creţulescu 8

Lectura del escritor mexicano Carlos Manuel Cruz Meza (video)

El escritor Carlos Manuel Cruz Meza participó en la onceava edición del Festival Internacional de Poesía de Bucarest y será presente también en el Festival Cultural Latinoamericano de este año a través de una corta intervención vídeo, con la lectura del cuento El Espantapájaros, que forma parte de su volumen Esta es mi sangre. Cuentos completos.

***

Sábado, 30 de octubre 2021, 14.00

La sede del MNLR, Calle Nicolae Creţulescu 8

La proyección de la película: Pablo Neruda, el hombre y su obra, dirección: Luis R. Vera, Chile, 2004, 39 min., v.o. en español

El documental abarca los aspectos más relevantes de la vida y la obra de uno de los principales referentes culturales de Chile, el poeta y Premio Nobel de Literatura, Pablo Neruda (1971). La serie, dividida en 10 temas, nos relata las experiencias fundamentales de Neruda como hombre, artista, ciudadano, amante o luchador social. El director Luis R. Vera nació el 29 de marzo 1952, en Chile. Estudió en la Universidad de Bucarest y fue estudiante del director de cine rumano Geo Saizescu.

Sábado, 30 de octubre 2021, 16.00

La sede del MNLR, Calle Nicolae Creţulescu 8

La proyección de la película: Gabriela Mistral… el misterio de una cigarra, regia: Luis R. Vera, Chile, 2006, 86 min., v.o. en español

La pelicula documental es un homenaje a la memoria de la escritora chilena Gabriela Mistral, laureada con el primer Premio Nobel de Literatura latinoamericana. La cámara recorre Chile y diversos países del mundo donde Gabriela compartió su amor, su poesía, su pensamiento o sus enseñanzas sobre la vida y la escritura. La película reúne a algunas personas que tuvieron una estrecha relación con Gabriela Mistral, entre ellas Doris Dana, la traductora estadounidense de su obra. Su encuentro tuvo lugar en Nueva York, en 1946, como confiesa Doris Dana. Viajaron juntas a Italia y a México entre 1948 y 1952. Después de la muerte de la poeta, Doris Dana tradujo y editó la edición bilingüe Selected Poems of Gabriela Mistral.

Sábado, 30 de octubre 2021, 17.45

La sede del Museo Nacional de la Literatura Rumana, Calle Nicolae Creţulescu 8

La proyección del video que contiene la lectura de la poesía La muralla del Poeta Nacional de Cuba, Nicolas Guillén, recitada en su propria voz. La misma poesía esta musicalizada por los reconocidos artistas españoles – Ana Belén y Víctor Manuel. Este video fue realizado en 1980 en el contexto de la visita de esos artistas españoles donde combinaron la poesía del autor en su propria voz y las canciones que aparecieron en el disco de Ana Belén Paloma de vuelo popular (1976). La segunda poesía se intitula Un marinero americano. 

Sábado, 30 de octubre 2021, 18.00

La sede del MNLR, Calle Nicolae Creţulescu 8

Lectura e interpretación artística: Roxana Guttman y Naomi Guttman

Selecciones de la obra de los escritores de América Latina: Silvina Ocampo (Argentina), Blanca Varela (Perú), Javier Villaurrutia y Juan Rulfo (México) y Pablo Neruda (Chile).