11 septembrie 2024 — Festival

Festivalul Internațional de Poezie București #Ziua 2

Cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Poezie București a continuat cu aniversarea prozatorului, eseistului, publicistului, editorului Viorel Marineasa, care a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Invitați: Viorel Marineasa, Ion Bogdan Lefter, Tudorel Urian, Bedros Horasangian, Livius Ciocârlie.

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

 

După evenimentul aniversar de la ora 11.00, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, a urmat un Remember Ioan Es. Pop, poet care obișnuia să spună că viața nu poate fi niciodată povestită în întregul ei pentru că „nu ni s-a dat darul de a pune vreodată punct, noi nu putem pune decât virgulă ori să scriem cu liniuță de la capăt”. Invitați: Ion Mureșan, Călin-Andrei Mihăilescu, Teodor Dună, Bogdan-Alexandru Stănescu, Merlich Saia, Matei Vișniec. Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.

 

Credit foto, filmare și montaj : Daniel-Paul Ciobanu

 

 

De la ora 14.00, la sediul MNLR, Calea Griviței 64-66, a avut loc vernisajul expoziției Dosoftei – 400. La 400 de ani de la nașterea cărturarului, poetului și traducătorului Dosoftei (1624-1693), Muzeul Național al Literaturii Române a organizat expoziția omagială Dosoftei – 400, cuprinzând Psaltirea slavo-română (1680) a mitropolitului, cunoscută și sub titlul Psaltirea de-nțăles, Psaltirea în versuri (1673), precum și reproduceri ale unor psalmi. Piese deosebite ca Viața și petrecerea sfinților (1682), Parimiile și Păscălia, provenind din Biblioteca Sfântului Sinod, îmbogățesc expoziția, alături de alte exemplare rare de carte veche religioasă din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române. Au participat Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Chivu, Arhimandritul Policarp Gabriel Chițulescu, Nicolae Brânzea, Ioan Cristescu. Moderator: Eugenia Oprescu.

Credit foto, filmare și montaj: Alex Ursu

 

De la ora 15.00, la Biblioteca Metropolitană București, strada Tache Ionescu 4, a avut loc un Remember Dan Arsenie. Invitați: Magda Cârneci (România), Carmen Guerrero (Spania), Alba Guerrero (Spania), Călin-Andrei Mihăilescu (România/Canada), Ion Bogdan Lefter (România).

 

Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu

 

 

De la ora 16.00, a avut loc la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, un tur ghidat în cadrul expoziției documentare Anton Pann – 170. A prezentat Mădălina Șchiopu. Expoziția documentară este realizată cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la moartea scriitorului și reflectă imagini din viața și opera sa. MNLR deține Casa memorială „Anton Pann” (strada Anton Pann 20), care poate fi vizitată de publicul larg, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Credit foto: Alex Ursu

De la 17.30, la Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc un recital António Fonseca (Portugalia) din vol. „Lusiade”, de Luís Vaz de Camões. În 2024 se împlinesc 500 de ani de la nașterea scriitorului Luís Vaz de Camões, poet proeminent și personalitate literară complexă a Portugaliei, autor al epopeei „Lusiade”, cea mai importantă operă literară portugheză. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul Camões.

 

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alexandru Ferenți

La ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88, seara  a continuat cu spectacolul „Viața e un poem”. Complex, plin de emoție, o întâlnire armonioasă între versuri scrise de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Mihail Eminescu, Ion Barbu, Miron Radu Parachivescu, George Seferis (Georgios Seferiadis – poet și diplomat de origine greacă) și muzică de calitate. Au participat: Jezebel, Toma Enache, Sorin Slat și Alexandru Burcă – pian, Lucian Maxim – percuție. Grafică: Iulia Cutova; Videoproiecții: Roxana Zidaru; Costume: Adina Buzatu. Un spectacol de Toma Enache, realizat cu sprijinul BES România, manager Martha Maria Mocanu.

 

Credit foto: Alex Ursu

Tot astăzi, de la ora 18.30, în Salonul Carol, Biblioteca Centrală Universitară, Calea Victoriei 88, a avut loc o conferință susținută de Anca Vasiliu (România/Franța): Entre l’émoi et l’évidence : la dialectique du langage poétique. Homère, Platon et l’anonyme « Du sublime ». Moderator: Dinu Flămând
Conferința a fost susținută și audiată în limba franceză.

 

Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu

 

De la 18.30, la Londohome, David Praporgescu 31, a avut loc Seara debutanților. Lecturi publice: Cristina Alexandrescu, Ramona Boldizsar, Gabriel Cărtărescu, Daniel Coman (video), Vasile Gribincea, Daniil Iftime, Șerban Mihalache, Bogdan-Alexandru Petcu. Coordonator și moderator eveniment: Radu Vancu.

 

De la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Bulevardul Elisabeta nr. 38, a avut loc lansarea de carte a lui Yaniv Iczkovits (Israel), care a fost într-un dialog cu Simona Kessler, Ioana Petridean, Cătălin Striblea, moderator Denisa Comănescu, despre romanul său Nimeni nu părăsește Palo Alto. Traducerea din ebraică aparține Ioanei Petridean. Volumul face parte din colecția Raftul Denisei a Editurii Humanitas Fiction.

 

Credit foto: Mihaela Petre

Credit foto, filmare și montaj: Marius Andrei Petre

 

 

De la 19.30, în Grădina MNLR, au avut loc lecturi publice ale poeților Gabriel Chifu (România), Mihai Firică (România), Maud Joiret (Belgia), Dimitris Kanellopoulos (Grecia), Fulgencio Martinez (Spania),  Ștefan Mitroi (România), Ion Mureșan (România), Bogdan O. Popescu (România), Osman Öztürk (Turcia), Mihók Tamás (România), Grete Tartler (România), Liliana Ursu (România), Varujan Vosganian (România). Moderator: Loreta Popa.

 

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

 

De la ora 19.45, în Salonul Carol, Biblioteca Centrală Universitară, Calea Victoriei 88, a avut loc lansarea cărții „Dor și Saudade”, de Marco Lucchesi, Editura Muzeul Literaturii Române. Moderator: Dinu Flămând, traducătorul cărții din portugheză.

 

Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu

 

 

De la ora 20.00, în spațiul destinat expozițiilor temporare MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie a artistului Dorin Rachmuth. „M-a adus la fotografie filmul lui Michelangelo Antonioni Blow-up, dar mai ales un aparat de fotografiat primit la 16 ani de la tatăl meu. Nuvela Funigei a lui Julio Cortazar, care a inspirat filmul, am descoperit-o mai târziu. A fost, pare-se, rebotezată Blow-up. M-am identificat cu fotograful din film, în speranța – teamă de a descoperi că lucrurile nu sunt ceea ce par, apoi că nu sunt ceea ce sunt, apoi că nu sunt. Ca Pinocchio, îi urmez cu credință pe Motan și pe Vulpoi, în căutarea de noi și noi minciuni, altfel, Zâna ar uita de mine. Îmi pare că un om adormit în parc, o adolescentă care fumează pe furiș, o perdea tristă deasupra trotuarului și toți ceilalți sunt acolo dintotdeauna, sfincși încremeniți în așteptarea mea. Fiecare cu o întrebare la care nu știu să răspund decât cu o altă întrebare. Le-am furat imaginile și nu mă pot despărți de niciuna din șirag: e jurnalul meu de călătorie, iar expoziția – o invitație la drum. Unele imagini s-au șters, celelalte se mai învălmășesc, se ciondănesc, se împacă, stau de vorbă. Fotograf narator, cum îmi place să mă numesc, încerc întotdeauna să conduc privitorul dincolo de privire. Cred că atunci când acest pariu reușește, gestul fotografului se întâlnește cu poezia.” A prezentat Radu Băieșu.

 

Credit foto: Dan Marinescu

Cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Poezie București s-a încheiat cu un concert extraordinar Nicu Alifantis, a cărui muzică nu îmbătrânește deloc, de aceea par atât de potrivite și astăzi cuvintele celui care a fost poetul Emil Brumaru: „Nicu Alifantis scrie cu sufletul pe cântecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsându-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blândețea-l simte poet de când lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet până la îngeri!”

 

Credit foto: Dan Marinescu