14 septembrie 2024 — Festival

Festivalul Internațional de Poezie București #Ziua 5

Cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Poezie București a început de la ora 17.00 la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, cu  o întâlnire interesantă despre Cum traducem poezia?
Jean Poncet (Franța) a avut un dialog cu Dinu Flămând (România) și Victor Ivanovici (România/Grecia)
Evenimentul s-a desfășurat în limba franceză.

Credit foto, filmare și montaj: Alex Ursu

De la ora 17.00, la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8,  a avut loc vernisajul expoziției Glimpses of infinite symmetry a artistului Vlad Țenu. Expoziția reunește lucrări și prototipuri din seriile „Miniplex” și „Synthetic Nature”, dar și o creație nouă, și face parte din retrospectiva Vlad Țenu ce marchează zece ani de la prima expoziție personală a artistului în țara sa natală, România, organizată în acest an la Galeria Galateca. Instalațiile sale artistice reprezintă structuri modulare, forme organice cu aspect neregulat care amintesc de creaturi marine sau de forme organice din natură, dar cu o rigoare simetrică de bază. Vlad Țenu este arhitect româno-britanic stabilit la Londra. De la proiectarea arhitecturală la activitatea sa din domeniul academic și de la instalații artistice sau sisteme de asamblare modulară la piese de artă purtabile, lucrările de design experimental ale lui Vlad Țenu constituie o cercetare continuă și o explorare a spațialității și materialității. Coordonator proiect: Monica Morariu. Prezentarea s-a  desfășurat în limba engleză. Partener: Galeria Galateca.

Credit foto: Alex Ursu

Vineri, 13, a fost Seara performance-urilor la ARCUB, Sala Mare, Strada Lipscani 84 – 90. Au performat Higyed Alexandru (România) & Andreea Ioniță (România), Florin Dan Prodan (România), Sorin Despot (România), Lorena Enache (România), Mugur Grosu (România), Angyal Gyula (Ungaria), Radu Nițescu (România), Peter Sragher (România), Rhys Trimble (Marea Britanie). Moderator: Peter Sragher.

Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu

De la ora 18.00, în ciuda ploii, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, au avut loc lecturi publice. Au citit Adrian Alui Gheorghe (România), Ana Andrei (România), Angela Baciu (România), Leo Butnaru (Republica Moldova), Ruxandra Cesereanu (România), Maria Ciurea (România), Nicolae Coande (România), Ioana Diaconescu (România), Riri Manor (Israel), Joyelle McSweeney (SUA), Marko Pogačar (Croația), Simona Popescu (România), Horst Samson (Germania), Anca Vasiliu (România/Franța). Moderator: Cosmin Perța

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

Muzica s-a împletit cu poezia firesc. A urmat concertul Cătălinei Beța și al lui Albert Tajti. „Muzica e cea care mă naște și mă renaște, muzica este tratamentul meu, mângâierea mea, bucuria și tristețea mea, extazul și prăpastia mea, muzica este maestrul meu, cel care mă pune pe mine în față cu mine, mă ajută să văd, să mă vindec, să iubesc, să cresc. S-ar putea spune deci că muzica, pentru mine, contează destul de tare. Acum”, spunea Cătălina Beța.

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

De la ora 19.00, la Institutul Cervantes, Bd. Regina Elisabeta nr. 38, a avut loc lansarea volumului San Juan de la Cruz, El cántico espiritual, trad. Şerban Foarţă, Cântarea întru Duhul (ed. Vinea, 2024)
Au participat Dinu Flămând, Victor Ivanovici, Șerban Foarță (zoom) şi Nicolae Tzone. Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.

De la ora 20.00, la Modul Cărturești, Str. Academiei 18-20, a avut loc o dezbatere pe marginea seriei „Biografii romanțate” de la Polirom, Poeți români. Invitați: Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Cristian Fulaș, Cosmin Perța. Moderator: Cosmin Ciotloș.

Credit foto: Marius Andrei Petre

Târziu în noapte a avut loc un spectacol de muzică și poezie cu Ovidiu Mihăilescu și Alexandru Turcu, „De vorbă cu poeții”…, care au decis să vorbească lumii despre adevărata poezie, aceea care contează, care hrănește sufletul, care îndură timpul, dar și despre muzică.

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu