Glisează meniul stânga/dreapta
15 septembrie 2024 — Festival
Cea de-a șasea zi a Festivalului Internațional de Poezie București a început la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București, strada Tache Ionescu 4, cu Remember Marin Mincu, eveniment la care au participat Mugur Grosu, Bruno Mazzoni, Cosmin Perța, Grigore Șoitu, Nicolae Tzone, Nina Vasile, Miruna Vlada. Moderator: Octavian Soviany.
Credit foto, filmare și montaj: Alex Ursu
Festivalul a continuat la Modul Cărturești, Str. Academiei 18-20, de la ora 13.00 Carmen Tiderle, Lavinia Braniște și Simona Epure citind poezie pentru copii numerosului public prezent. Luminița Corneanu a moderat întâlnirea.
Credit foto: Daniel-Paul Ciobanu
În același loc, Modul Cărturești, Str. Academiei 18-20, dar de la ora 14.00, a avut loc o discuție despre Nina Cassian și poeziile ei pentru copii, evident prilejuite de Centenarul Nina Cassian, dar și o lectură din volumele „Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru”, „Prințul Miorlau” și „Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari”, de Nina Cassian, reeditate de Editura Frontiera. Nina Cassian a fost poetă, prozatoare, publicistă, muziciană, traducătoare și desenatoare, dar probabil că a primit cele mai multe recunoașteri, atât oficiale, cât și neoficiale, ca poetă pentru copii, „Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru”, „Prințul Miorlau”, „Domnișoara de smântână” sau „Lizuca uituca” înglobând versuri care au intrat în inimile a sute de mii de copii sau părinți. „Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru” a primit, chiar în anul apariției sale, 1969, Premiul Uniunii Scriitorilor și a fost retipărită de mai multe ori în tiraje semnificative. În 1974, Nina Cassian a publicat antologia de poezie pentru copii ilustrată cu propriile desene, „Între noi copiii”. Au participat Anca-Maria Pănoiu (Editura Frontiera) în dialog cu Loreta Popa și Marcela Motoc, care a citit din poeziile Ninei Cassian.
Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu
De la ora 15.00, în Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc Atelierul de creație „Poezie în viață”. Istoria Atelierului de creație Poezie în viață începe în 1998 – cu o pauză între 2002 și 2004 – și durează până în 2007. Au urmat câteva sesiuni în Spania, între 2009 și 2016, iar în România a fost reluat din 2023 cu o viziune neschimbată de la început până azi. În anii ’90 era în București cam singurul Atelier de poezie care prindea, fără să fie doar atât, ceea ce se numește la noi „atelier de creative writing”. Are o formulă interdisciplinară și singulară încă, prin conceptul ce depășește ideea de „a învăța să scrii”; pentru că redefinește constant condiția poeziei, a poetului ca artist complex, dar și receptarea ei. Sensul atelierului de creație – poezie în viață – îl situează fără îndoială, cu toată discreția în care s-a desfășurat în toți anii, în avangarda unui fenomen literar care de-abia acum a devenit vizibil. Coordonator: Nina Vasile.
Credit foto: Dan Marinescu
Ziua a continuat la Modul Cărturești, Str. Academiei, 18-20, de la ora 17.00 cu Mornin’ Poets. De la idee la brand cultural. Primele 100 de ateliere. Despre poeți se spune că sunt leneși, că se trezesc târziu și că nu poți conta pe ei că ajung la timp pentru întâlnire. S-a încercat demontarea tuturor acestor neadevăruri cu o serie de poeți matinali, cu texte proaspete și, mai ales, cu multă cafea. Mornin’ Poets este o serie de cinci ateliere de poezie, în care se scriu, se citesc și se dezbat poeme sau idei despre scris, despre arta poeziei și mersul ei prin țară. Fiecare lector propune o temă de scris, astfel că, la atelier, cursanții primesc feedback la poemele trimise. Proiectul a demarat în toamna lui 2018, cu un prim sezon care a inclus următorii antrenori și antrenoare: Miruna Vlada, Elena Vlădăreanu, Svetlana Cârstean, Sorin Despot și Claudiu Komartin. 2020 a însemnat mutarea în online, din motive de pandemie, iar la finalul lui 2021 atelierele au fost adaptate la nevoile cursanților cu un format hibrid. Invitați: Andrei Zbîrnea (project manager Mornin’ Poets și poet), Constantin Buduleci (cursant Mornin’ Poets & poet), Anca-Ioana Câdă (cursantă Mornin’ Poets & poetă), Romina Hamzeu (cursantă Mornin’ Poets & poetă), Cosmin Perța (scriitor și antrenor Mornin’ Poets), Miruna Romanciuc (cursantă Mornin’ Poets & poetă), Miruna Vlada (scriitoare și antrenoare Mornin’ Poets), Andrada Yunusoğlu (cursantă Mornin’ Poets & poetă).
Credit foto: Bogdan Duna
Cea mai importantă lectură a zilei a avut loc sâmbătă, de la ora 17.00, în Grădina MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8. Au citit Romulus Bucur (România), Mina Decu (România), Mariangela Gualtieri (Italia), Bruno Mabille (Franța), Ștefan Manasia (România), Ioan Matiuț (România), Marin Mălaicu-Hondrari (România), Sébastien Minaux (Franța), Andrei Mocuța (România), Étienne Paulin (Franța), Đorđe Sibinović (Serbia), Moni Stănilă (Republica Moldova), Robert Șerban (România), Carolina Ilica (România), Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Miruna Vlada (România), Florina Zaharia (România). Moderator: Dan Burcea (România/Franța).
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Alex Ursu
În Sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc de la ora 19.30 un Improv literar cu scriitorul Călin-Andrei Mihăilescu.
Credit foto, filmare și montaj: Alex Ursu
Seara s-a încheiat la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88, cu un concert de fado în interpretarea artiștilor Cristina Dăscălescu, Ricardo Caria, Paul Edeleni.
Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu