6 mai 2020 — Evenimente

Festivalul online „Salut, Adolescența” lansează „Supradoza de dragoste”

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului „Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice.

Miercuri, 6 mai 2020, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, apărută, în 2017, la Editura Muzeul Literaturii Române, cu o copertă semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Antologia cuprinde și câteva fotografii selectate în urma Concursului Naţional „InstantAdolescenţa” – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. „Supradoza de dragoste” prezintă poemele scrise de 22 de adolescenţi din România şi Republica Moldova, poeme selectate de un juriu format din Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”. „Supradoza de dragoste” a fost un proiect co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Parteneri media ai Festivalului „Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.

„Spre deosebire de antologiile adolescenților de acum 30-40 de ani, când juriile încercau să descopere la tinerii talentați metafore, tropi și invenții poetice standardizate, conform unei rețete infailibile, cartea aceasta are un caracter aparte. Ea dă seamă despre felul în care gândesc și scriu adolescenții, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise și selectate e chiar viața lor. Am reacționat și la inovații, și la sinceritate. Am văzut, i-am văzut dincolo de cuvinte. Dar ce-i important e ce spun acești adolescenți, e pariul lor cu literatura. Nu sunt așa cum îi descriu prejudecățile. Cel mai cinstit ar fi să spun că sunt oameni ca toți oamenii, pentru care existența, identitatea și sentimentele vin pe primul loc. Așa am fost și noi în urmă cu mulți ani. Versurile lor (de multe ori, cu slăbiciuni tehnice și naivități) au parfumul autenticității, al plăcerii de a scrie și a iubi. În definitiv, ar trebui să ne intre în cap ce a spus, cum altfel?, tot un poet, Nichita ­Stănescu: Crește mereu altă iarbă. Ei bine, crește, nu glumă!

Proiectul editorial propus de Clubul UNESCO – Adolescenții și realizat în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București (director: Ioan Cristescu), în cadrul programului ZIUA ADOLESCENȚILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENȚILOR, a reușit, prin intermediul rețelelor de socializare, să adune, poate, cei mai mișto poeți. E semn că poezia nu moare. Mai mult, sunt sigur că, printre cei adunați între coperțile de-acum, există câțiva poeți în toată puterea cuvântului. M-aș bucura să-și aducă aminte de aceste zile. Și de aceste pagini.” – Florin IARU, text ce prefaţează antologia „Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, Editura Muzeul Literaturii Române, 2017.

Antologia Supradoza de dragoste poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/supradoza-de-dragoste-2017.pdf

Marți, 5 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei reUNIRE, apărută, în 2018, la Editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru în licee din Pecica, Sântana, Nădlac și Arad. reUNIRE afost organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, în cadrul proiectului „reUNIRE” – un concurs judeţean de literatură şi ateliere de scriere creativă care s-au desfăşurat în licee şi colegii din judeţul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuţ și Eugen Rogojan. Antologia reUNIRE cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani.

Antologia reUNIRE poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Antologia-reUNIRE.pdf

Luni, 4 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți, apărută, în 2018, la Editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru,  Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa.

Antologia Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Proza-Adolescen%C8%9Bi-2018.TIPAR_.pdf

Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.

Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale, și Primăria Municipiului Bucureşti.

În cele 22 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.