3 aprilie 2024 — Evenimente

Ficțiunea de joi

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 11 aprilie 2024, ora 18.30, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu 8, dezbaterea cu tema: „Subiecte la modă”, organizată de revista Ficțiunea & MNLR, în cadrul proiectului „Ficțiunea de joi”.

Invitați: Anamaria Șimon și Florin Spătaru

Moderator: Narcis Amariei

Proiectul „Ficțiunea de joi” își propune să aducă în dialog generații diferite și artiști care contribuie, chiar și tangențial, la un construct artistic. Fiecare ediție are o temă legată de ficțiune: viziuni, tehnici, experiențe, mesaje. În centrul întâlnirii se află un dialog între artiști din domenii diferite, completat/întrerupt/stimulat de public.

Trecem printr-o schimbare generală: de mentalitate, de comunicare socială, de exprimare artistică. Muzeul Național al Literaturii Române din București pune bazele unui club pentru toți cei care vor să descopere și să comenteze (i)realitățile și ficțiunile din cultura română vie. Proiectul are loc în fiecare lună, într-o zi de joi, la ora 18.30, în Ceainăria muzeului.

Ana Maria Șimon, jurnalist cu 20 de ani de experiență în domeniul revistelor de celebrități, este absolventa Universității MEDIA PRO, șefă de promoție, și a Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, promoția 2004. Cu un premiu pentru Tineri Inovatori, obținut la Cannes în anul III de facultate, și cu două reviste lansate pe piața media, „APROPO“ și „OK! România“, plus sute de interviuri la activ cu personalități din lumea artistică, sportivă, politică și de afaceri, jurnalista și-a format un background solid în domeniul presei de celebrity, actualmente ocupând funcția de redactor-șef adjunct al revistei „OK! România“, una dintre cele 24 de țări în care este editată franciza OK!, cu sediul central la Londra.

Florin Spătaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în „Nouvelle Quinzaine littéraire” din Paris. A publicat în revistele „Argos”, „Dilema Veche” și în „Revista de povestiri”. Romanul său de debut este „Greier de topaz” (2022), nominalizat la Premiile Ficțiunea. A mai publicat poeme și proză scurtă. Cel mai recent volum al său este „Viespea de pe limbă” (2023), povestiri.

Narcis Amariei, absolvent al Universității din București, specializat prin master în literatură americană, traducător și profesor, implicat în numeroase evenimente culturale în Marea Britanie și în Spania, Narcis Amariei este și prozator. A debutat editorial cu proză scurtă în 2021, cu volumul „Popicăria de piatră”. Publică în mod curent proză și face parte din grupul Ficțiunea.