28 august 2017 — Evenimente

Filmul și Literatura: întâlnire cu regizorul Marian Crișan

În prima săptămână a lunii septembrie, MNLR v-a pregătit spectacole de teatru și întâlniri cu scriitori și regizori români.

Marţi, 5 septembrie, de la ora 19.00, publicul este așteptat la o întâlnire cu regizorul Marian Crișan care va vorbi despre realizările sale și despre relația dintre film și literatură. În cadrul întâlnirii moderate de Ileana Bârsan, vor fi proiectate o serie de fragmente extrase din filmele sale, ce vor fi analizate și discutate împreună cu participanții la eveniment.

Marian Crișan s-a născut la 8 septembrie 1979, la Salonta, județul Bihor. Este regizor și scenarist român. În anul 1999  a absolvit UNATC, secția Regie. A devenit cunoscut publicului prin scurtmetrajul Megatron, cu care a obținut în anul 2008 Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Debutul în lungmetraj a avut loc odată cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. În 2015 a ecranizat nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici ca Orizont (adaptare liberă).

Evenimentul face parte din cadrul proiectului Filmul și Literatura, inițiat de Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale (ADOC). La următoarele ediții, vor participa Cristi Puiu, Tudor Giurgiu și Andrei Cohn.

ADOC este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2014, axată pe creșterea vizibilității asupra obiectivelor culturale și turistice din România, crearea de proiecte software (portaluri, aplicații) în vederea eficientizării metodelor de localizare a punctelor de interes turistic și cultural din diferite regiuni ale țării.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto