23 octombrie 2017 — Evenimente

Întâlnire muzicală la MNLR cu Doina Lavric Parghel

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 26 octombrie 2017, de la ora 18.00 la o întâlnire muzicală cu Doina Lavric Parghel numită „O cobză, o doină și… o poveste”. 
Venită din Suceava în Bucureşti la îndemnul lui Grigore Leşe, Doina Lavric Parghel şi-a şlefuit continuu talentul, cu migală şi răbdare, până a ajuns să strălucească precum diamantul. După ce a scos discul Poveste din Bucovina, însoţit de un album grafic impresionant semnat Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat, lumea a aflat ce povestitoare neîntrecută este. De ce muzică tradițională și nu populară? Pentru că sunt amintiri de demult, unele de pe vremea când nu ajungea cu creştetul dincolo de tăblia mesei. „Las, că nu pricepe!”, i se spunea de cei mai bătrâni, când era surprinsă prin preajmă şi nu se cădea, spuneau ei, să asculte. Dar pricepea tot. Iar ce nu pricepea rămânea în mintea ei şi căuta mai târziu înțelegere. Poveștile de atunci, trăirile de mai târziu și starea de A FI a lui Astăzi au fost aşternute în cântece. Dar nu în orice fel de cântece, ci în acelea vechi, ascunse în inimile bătrânilor care au ținut viu pământul românesc cu rugăciunile lor. Doina Lavric Parghel a adunat de prin satele pe care le-a bătut cu piciorul, ca profesoară de limba română, cântece pe care, în afară de ea, astăzi nu le mai știe nimeni. Simplu, direct, fără cuvinte mari. Doar ceea ce inima ei a simţit. De acolo de unde vine Doina Lavric Parghel toată lumea spunea povești, „la desfăcatul păpușoiului, la desfăcat grăunțele pentru moară, la moară, la scărmănat lâna, la scărmănat pene. Iarna, mai ales, aveai când povesti, că nopțile-s ca anii de lungi și ai timp și să lucri, și să stai la cuvânt. Obiceiul era ca ori să spui și tu o poveste, ori să zici: Bogdaprosti! Dumnezău să-ți răsplătească!” 
Dacă aveți răbdare, dorință și stare să ascultați povești rostite pe strune de cobză vă invităm în mansarda MNLR joi, de la ora 18.00, ca să vă bucurați de această întâlnire stranie și neobișnuită în peisajul citadin, aproape pierdută în spațiul rural.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto