25 noiembrie 2024 — Evenimente

Întâlnirile Revistei Ficțiunea

Marți, 10 decembrie 2024, ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) găzduiește o nouă întâlnire Ficțiunea.

Ton credibil, ritm de neuitat

O povestire întoarsă pe toate părțile și muzică pe măsură

Invitați

Francisc Csiki (proză)

Rafael Taraca (saxofon)

Vanessa Selouk (pian, voce)

Alina Diana Ene, profesor, & elevii Colegiului Cervantes

Moderează: Andrei Roșca, specialist în filosofia culturii

 

Întâlnirile revistei Ficțiunea își propun să aducă în dialog generații diferite și artiști  care contribuie, chiar și tangențial, la un construct artistic.

De data aceasta, discuția pornește de la povestirea Spații virtuale de Francisc Csiki și se oprește asupra tonului auctorial. Rafael Taraca ilustrează tipuri de tonalitate muzicală, completat de eleva sa, Vanessa Selouk. Iar prof. Diana Ene și elevii săi, de la Colegiul Cervantes (care au citit povestirea Spații virtuale), analizează și discută două concepte controversate: ton și ritm în literatură și muzică.

Vă așteptăm și pe voi, evident după ce aruncați un ochi asupra povestirii lui Francisc Cski.

Trecem printr-o schimbare generală: de mentalitate, de comunicare socială, de exprimare artistică. Muzeul Național al Literaturii Române din București pune bazele unui club pentru toți cei care vor să descopere și să comenteze (i)realitățile și ficțiunile din cultura română vie. Proiectul are loc în fiecare lună.

Organizatori: revista Ficțiunea & MNLR.

Francisc CSIKI – prozator, masterand al Universității din București (traductologie).

Rafael TARACA – profesor de Teorie-Solfegiu-Dicteu și Educație Muzicală, la Colegiul National de Arte Dinu Lipatti, cântă la pian și saxofon. Absolvent al Universității Naționale de Muzică, cu un master în pedagogie muzicală, Rafael Taraca este prezent în viața culturală a capitalei prin concerte și conferințe.

Vanessa SELOUK – pianistă, elevă la Colegiul National de Arte Dinu Lipatti.

Alina Diana Ene – profesor la Colegiul Național Cervantes, București

Andrei ROȘCA – absolvent al Facultății de Litere (Universitatea din București), pasionat de antropologie și de literatură. Master în antropologie și în filosofie. Scrie studii de filosofia culturii, eseu.