15 august 2020 — Evenimente

Interviul săptămânii | Ovidiu Șimonca și Cristi Puiu #1

Invitatul lui Ovidiu Șimonca la „Interviul săptămânii” de astăzi este regizorul și scenaristul Cristi Puiu. Născut în 1967, la Bucureşti, Cristi Puiu a urmat cursurile Ecole Supérieure d’Arts Visuels din Geneva, pe care a absolvit-o în 1996.

A debutat ca regizor în 2001 cu lungmetrajul „Marfa și banii”. Filmul a concurat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, la Festivalul de la Cannes, și fost premiat la Salonic, Cottbus și Trieste. A continuat cu un film de scurtmetraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, în 2004, care i-a adus Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Al doilea film de lungmetraj, „Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, a avut premiera mondială la Cannes, unde a obținut trofeul secțiunii Un Certain Regard, premiu urmat de numeroase alte distincții la festivaluri și gale internaționale. A mai regizat, în 2010, lungmetrajul „Aurora”, în care a interpretat personajul principal (Viorel). Filmul a câștigat trei premii Gopo și a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award). În 2016 a apărut filmul „Sieranevada” care a fost proiectat, în premieră, în competiția de la Cannes.

În 2020, a apărut „Malmkrog”, care a deschis noua secțiune „Encounters” a Festivalului de Film de la Berlin, aflat la a 70-a ediție. Pentru acest film, Cristi Puiu a fost recompensat cu premiul pentru regie al secțiunii Encounters.

Astăzi, vă invităm să urmăriți o primă parte a acestui interviu.

 

#Interviulsăptămânii #scriitoricontemporani #culturaindirect #mnlr #literatura

Primele interviuri pot fi accesate din playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/interviul-saptamanii/