28 noiembrie 2017 — Evenimente

Interviurile MNLR: Constantin Codrescu

O nouă întâlnire de colecție la Muzeul Național al Literaturii Române la care sunteți invitați la început de decembrie. Joi, 7 decembrie 2017, ora 18.00, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) invitat al MNLR este nimeni altul decât Actorul, Profesorul și Omul Constantin Codrescu.

A jucat în nenumărate piese de teatru și filme, dar viața sa a fost un serial captivant, care a început cu botezul la 5 ani și acuzația că a fost criminal la 7 ani. Ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, maestrul Codrescu mărturisește: „Am încercat să rămân OM în mijlocul unei lumi străine mie”.

E drept, puțini știu astăzi cine este Constantin Codrescu și în loc să vedem respect, admiraţie şi iubire pentru artiştii noştri descoperim ură faţă de tot şi toate, dar mai ales pentru cultură. Este infinit mai uşor să nu faci nimic, să fii atent la bârfe şi mondenităţi, să ridici în slăvi nulități și să nu acorzi deloc atenție „nimicurilor” care bucură sufletul, mai ales celor spirituale. Dar haideţi, încercaţi să faceţi alături de noi acum un pas spre altă lume, cea a literaturii, a teatrului, a valorilor reale, palpabile, clare ca lumina zilei!

Constantin Codrescu face parte din cultura acestei ţări. De la „Răscoala”, „Pentru patrie”, „Masca de argint”, „Capcana mercenarilor”, „Roşcovanul” şi „Lumini şi umbre”, ca să dăm doar câteva exemple, la înființarea secției române la Institutul de teatru de la Târgu Mureş, unde a fost profesor până în 1989, director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe, Constantin Codrescu este un nume pe care sufletele noastre de români trebuie să-l păstreze la loc de cinste. Actorul se numără printre cei care aduc lumina şi o pun în cuvinte, căci a găsit răgazul unui volum despre sine, „Pribeag prin viaţa mea”, reeditat de Editura Betta în 2009.

Actorul va vorbi nu numai despre ce a adus bun în cariera sa rolul din „Moara cu noroc” (din a cărui distribuție mai trăiesc astăzi doar domnia sa și actrița Ioana Bulcă), dar și despre cei cu care a împărțit atunci platourile de filmare și despre viața sa, căreia încă încearcă să-i descopere și să-i înțeleagă rostul.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!

Galerie Foto