5 mai 2023 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Jazz de buze și atingeri”, de Daniela Gherasă

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește miercuri 17 mai 2023, ora 17.30, în Str. Nicolae Crețulescu 8, lansarea cărții „Jazz de buze și atingeri”, de Daniela Gherasă, apărută la Editura Astralis.

Prezintă: Elena Armenescu, Evelyne Croitoru, Lucian Gruia, Cleopatra Luca, Marian Nencescu, George Vlaicu. Recită: Gabriela Enescu. Moderator Camelia Pantazi Tudor.

Daniela Gherasă scrie și publică poezii încă din perioada liceului (clasa „Filologie – istorie”), continuând în timpul studiilor universitare și după absolvirea Facultății de Drept – București. Poeziile sale au apărut atât în spațiul on-line (grupuri literare), cât și în diverse reviste și antologii, iar în anul 2019 publică primul volum individual, intitulat „Veșminte de Luceafăr” (Editura Astralis, București). Cunoscută în mediile literare, apreciată pentru recitalurile poetice din creațiile altor autori, Daniela Gherasă interpretează și rolul principal în filmul „Atunci când vântul a mângâiat întâia oară marea” (Studioul Independent de Teatru și Film Newandertal, 2022), ecranizare a nuvelei cu același titlu, scrisă de Daniel Ernestina.

„Poezia Danielei Gherasă din volumul «Jazz de buze şi atingeri» este dedicată iubirii, în cea mai mare parte, senzuală – de unde rezultă şi titlul acestuia. Mai există în volum şi poezii în care dragostea este sugerată, versuri care realizează cu poeziile senzuale un efect contrapunctic binevenit. Poezia de dragoste a Danielei Gherasă, din acest volum, este suprarealistă, din moment ce accentuează activitatea spontană a fanteziei şi evidențiază inconştientul în dauna raţiunii. Logica poeziei nu este a raţiunii, ci a inimii. Este utilizată «scrierea automată» ca metodă de cunoaştere a fiinţei şi tehnică de lucru. Important este faptul că suprarealismul îi aduce poetei împăcarea cu sine. Poeta respiră, prin toţi porii, iubire, este iubită şi optimistă. Poezia autoarei transmite cititorilor starea de extaz indusă de dragoste. Cartea se adresează îndrăgostiţilor de pretutindeni şi de toate vârstele”, scrie Lucian Gruia pe coperta a patra.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm!