30 mai 2022 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Răsărit · Ανατολή”, de Luiza Barcan

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 18.00, în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a cărții „Răsărit · Ανατολή”, de Luiza Barcan, apărută la Editura Ideea Europeană. Amfitrion: Ioan Cristescu. Invitați: Loreta Popa, Aura Christi, Cristina Andrei.

Luiza Barcan s‑a născut la Bucureşti în data de 8 octombrie 1964. Absolventă a Liceului de matematică‑fizică nr. 4 din Bucureşti, a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universității Bucureşti (1987) şi a Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (1998). A fost profesor de limba şi literatura română, redactor, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, redactor la Radio România Internaţional, colaborator la Radio Trinitas al Patriarhiei Române (2014 – prezent). Publică în revistele Contemporanul, Literatorul, Azi Literar, artPanorama, Museion, Adevărul literar şi artistic, Ianus, Virtualia, Tribuna, Tabor, Povestea vorbei, Buridava, Ramuri, Observator cultural. Este critic şi istoric de artă, doctor în arte vizuale, expert al Ministerului Culturii în domeniul Bunuri cu semnificaţie culturală – artă medievală, secolele XVIII‑XIX, jurnalist. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Vâlcea, membru fondator şi director al Fundaţiei HAR („Habitat şi Artă în România”).

Debut literar în revista artPanorama, cu proza „Jucătorii de şah” (1997). Debut editorial cu volumul „Nichita Stănescu. O viziune poetică a timpului” (2000, ediţie bibliofilă, coordonată de Mircia Dumitrescu).

Cărţi de memorialistică: „Artişti plastici la Serata lui Iosif Sava” (2003), în format electronic (2005); „Spre Răsărit, cu Alexandru” (2017).

Cărţi de specialitate (cronică plastică, istoria artei): „Angoase ale privirii” (2004); „Monografiile bisericilor de lemn – monument istoric de la Grămeşti, Malaia, Racoviţa‑Copăceni, Ciungetu, Brezoi, Mariţa” (2000, 2001); împreună cu Alexandru Nancu; Albumul monografic „Medi Wechsler Dinu” (2010); Albumul monografic „Maria Constantin” (2013); Albumul monografic „Constantin Calafeteanu” (2014); Albumul monografic „Lidia Nancuischi” (2018).

„Când mă gândesc la Sandu și Luiza, mi-i imaginez pe amândoi lucrând în tăcere, unul lângă altul, umăr la umăr, inimă în inimă, suflet în suflet, duh în Duh, «contemplând lumea văzută şi simţind adierea lină şi înmiresmată a celei nevăzute», la poalele unei mânăstiri din lemn, într-o pădure din creierul munților românești, invadată de luminile contradictorii ale răsăritului și de umbrele generoase ale unor smochini uriași, ca aceia din preajma Cetății Efesului sau a Grotei celor şapte adormiţi, sau ca acela în creștere, plantat de nea Georgică, vecinul Luizei, în curte. E o tăcere de început sau de sfârșit de lume, îngânată de cântecul scurs, în sincope dulci-inegale, al guguștiucilor sălbatici și de vuietul mecanic de zbor al rândunelelor descinse din copilăria mea din nordul extrem al Moldovei de dincolo de Prut, deschisă spre pământurile Bucovinei. În acea tăcere vrăjită de răsărit căzut pe gânduri, vorbesc exclusiv mâinile; vorbesc și ascultă, din când în când oprite din lucru de o boare venită dinspre o altă lume, parcă; și, totuși, e lumea noastră, murmur. Și totuși, e lumea noastră, murmur. Mâinile știu totul…” – Aura Christi.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!