23 martie 2023 — Evenimente

Lansare de carte | Un cerc de linguri de Corneliu Traian Atanasiu

Duminică, 2 aprilie 2023, ora 12.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Volumul „Un cerc de linguri” de Corneliu Traian Atanasiu, apărut la Editura PIM Iași (2023), cuprinde peste o sută de poeme interpretate ale unuia dintre cei mai cunoscuți autori de haiku din România, Șerban Codrin Denk.

Este calea cea mai accesibilă pentru a te apropia de un gen de poezie mai delicată și mai sobră. Comentariile nu sunt decât o călăuză pe parcursul lecturii. Autorul lor este partenerul cititorului în receptarea textului. Cel care îi lămurește dificultățile și îl ajută să le depășească, în maniera savuroasă a unor mici eseuri lirice. Cartea nu „traduce” ce a vrut să spună poetul, oferă doar o cheie de lectură necesară pentru că poezia haiku folosește altfel cuvintele, abordarea fiind una aluzivă, laconică, discretă emoțional. Titlul face trimitere la simplitate, la firesc și la comuniune, aspecte după care omul contemporan tânjește, fie că realizează sau nu acest lucru. – Corneliu Traian Atanasiu

Corneliu Traian Atanasiu este organizatorul grupului autorilor de haiku din jurul concursului lunar online Romanian Kukai, desfășurat începând din anul 2007.  De-a lungul ultimilor 16 ani, grupul a publicat 15 volume colective anuale și 32 de volume personale în colecția Prispa cu greieri.

Corneliu Traian Atanasiu a publicat volumele: Mulcom picurând, care cuprinde eseuri despre haiku și poezia de factură occidentală, comentarii ale poemelor haiku, discuții despre tehnica haiku-ului; Căutând tonul, un ghid pentru cei care vor să cunoască mai bine haiku-ul, să-i prindă gustul, pentru a-l putea savura și, eventual, scrie; O barcă de hîrtie săltînd peste nori, o antologie a oglindirii în poemele grupului; Survolînd păpădiile, poeme haiku comentate; Un cerc de linguri, comentarii la poemele haiku ale lui Șerban Codrin.