16 iunie 2021 — Lansări de carte

Lansare „Efectul Zian” și „O sută de cuvinte”

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 24 iunie, ora 17.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul de lansare a cărților „Efectul Zian”, de Angela Dina-Moțățăianu, și „O sută de cuvinte”, de Ladislau Daradici, apărute la Editura Biscara în 2021. Participă: Victoria Milescu, Lucian Gruia. Moderator: Madeleine Dina, director Editura Biscara.

Angela Dina-Moțățăianu primea în aprilie anul acesta Premiul III la Concursul ,,Zâmbete în Prier”, ediția a XIX-a, pentru volumul de proză umoristică „Bufonerii pandemice, publicat de Editura Biscara în februarie. Scriitoarea prezintă publicului cititor o nouă apariție editorială, nuvela fantastică „Efectul Zian”. De data aceasta, deschide uşa spre imaginar chiar prin intermediul Prologului, oferind șansa reîntâlnirii cu personajele preferate ce populau cărtile anului 2020, „Seneca și „Timpul pisicii”.

Angela Dina-Moțățăianu ne constrânge, prin tema dublei identități, la cea mai realistă introspecție. Suntem oare cine credem? Când anumite resorturi cedează, nu cumva apare un alter-ego bizar? Să fie acesta mai bun ori mai rău decât originalul? Un ideal fantastic? Ori o spaimă de care trebuie să ne scuturăm, profitând de jocul coincidenţelor? Zian, cuvânt cu multiple rosturi împletite de autoare, devine, în demersul sincretic al acesteia, un sinonim pentru iluminare, un îndemn la autodescoperire, acceptare și… speranță.

Cel de-al doilea volum propus cititorilor, „O sută de cuvinte, este o colecție de poeme inedite, filigranate cu migală de un om al literelor dedicat, surprinzător, prozei, Ladislau Daradici, cunoscut scriitor din Deva, membru al USR. De câțiva ani a reînceput să scrie versuri, dorindu-și publicarea lor după exact două decenii de la unicul, până acum, volum de poezie, „Cocostârcii Domnului, apărut la Timișoara, în 2001. Ladislau Daradici își configurează un canon, acela ca mesajul fiecărui poem să fie purtat de… o sută de cuvinte. De ce așa? Ne răspunde autorul: „O sută de cuvinte: tu ce ai alege dacă ți s-ar îngădui să rosteșți doar atât? Dacă de asta ar depinde viața ta ori a celorlalți… Cum să-ți exprimi iubirea, fascinația ființării, durerea, revolta, teama de neant sau renunțarea în slove puține și simple care să conteze?”

Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.