Glisează meniul stânga/dreapta
20 martie 2021 — Lansări de carte
Vă invităm să urmăriți evenimentul de lansare a variantei în limba engleză a amplei teze de doctorat „Influența indiană asupra gândirii eminesciene”, „Eminescu and India”, semnată Amita Bhose, prima doctorandă a doamnei Zoe Dumitrescu-Bușulenga, care avea să fie una dintre cele mai mari exegete ale operei eminesciene.
Amita Bhose își are locul în Dicționarul General al Literaturii Române, la litera B, iar în Muzeul Național al Literaturii Române sunt expuse câteva obiecte personale, manuscrise și fotografii, dăruite de fosta sa studentă şi colaboratoare, Carmen Muşat Coman, care, de altfel, a și înființat Editura Cununi de stele, acum 12 ani, special pentru a-i publica întreaga operă.
„Dorința mea de a cerceta operele lui Eminescu a avut originea în respectul profund față de poet. Genialitatea constă atât în talentul înnăscut, cât și în cultura însușită; nu poți ignora niciunul din acești factori. Dacă n-aș fi conștientă de marea sa originalitate și unicitate, nici nu mi-aș fi închinat atâția ani din viață cercetării operei sale,” spunea cândva Amita Bhose.
Lansarea volumului ”Eminescu and India”, a avut lansarea joi, de la ora 11.00, fără public, la Muzeul Național al Literaturii Române, în prezența Excelenței Sale, domnul Rahul Shrivastava, ambasador al Indiei la București (Ambasada Indiei, de altfel, a și acordat sprijinul financiar pentru apariția cărții), a prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al MNLR, Carmen Mușat-Coman, editoare Cununi de stele.
„Gestul domniei sale, prin ambasada țării pe care o reprezintă, India, India cea natală a lui Didi, este de solidaritate și de susținere a unui act cultural, de înțelegere a efortului care stă în spatele unui act cultural. Dincolo de aceste gesturi de susținere, simt multă empatie și această empatie vine din partea unui om care știe ce înseamnă scriitura, cultura. Căci domnia-sa este diplomat însă este și scriitor. Poți empatiza prin profesie – diplomat – , desigur, dar când trece și prin suflet, atunci înțelegi altfel dificultățile vremurilor. Știi, simți că oamenii au nevoie atunci de ajutorul tău și ți-l oferi cu discreție. De aceea, întotdeauna va fi valabilă zicala – Omul sfințește locul”, afirmă Carmen Mușat Coman.
Îmbrăcată festiv în sari, pentru serbările organizate la Universitate, unde preda, numai în română, bengali, sanscrită şi civilizaţie indiană, sau îmbrăcată european, Amita Bhose și-a continuat drumul unic în cultura română. A deschis un unghi inedit de perspectivă comparatistă între spiritualitatea română şi indiană, a stabilit amprentele filosofiei indiene în proza literară eminesciană, iar eminescologii momentului i-au recunoscut valoarea şi au preţuit-o.
Filmare: Gryg Stoica
Montaj: Alexandru Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți lansarea ”Eminescu and India” aici: