7 aprilie 2022 — Lansări de carte

Lansare-eveniment Florin Zamfirescu

Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Culturală Ideea Europeană, Editura Ideea Europeană și Revista Contemporanul. Ideea Europeană vă invită joi, 14 aprilie 2022, ora 18.30, în Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la lansarea-eveniment „Actorie sau magie – Drumul spre tine însuți”, de Florin Zamfirescu.

Amfitrion: Ioan Cristescu. Invitați: Aura Christi, Bogdana Darie. Lectură publică: Vlad Zamfirescu.

Actorul, pedagogul și regizorul Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, Călimăneşti, Vâlcea. După şcoala generală şi liceul absolvite în oraşul natal, a intrat în anul 1967 pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, clasa profesor Constantin Moruzan, fiind şef al promoţiei 1971. Între anii 1991 şi 1994 a ocupat funcția de director adjunct artistic al Teatrului Odeon. În 1996 a devenit profesor universitar la UNATC, apoi rector (2000 – 2008). În paralel, şi-a continuat activitatea de actor de scenă şi film, regizor de teatru, din 1974 până în prezent. A debutat cu poezia „Legenda Mănăstirii Argeş”. A jucat în peste 20 de piese scrise de A. P. Cehov, Carlo Gozzi, Roger Avermeate, Ion Luca Caragiale, Mihail Sebastian, Romulus Guga, Pablo Neruda, Petru Vintilă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Mircea Radu Iacoban, Edmond Rostand, Paul Ioachim, Oliver Goldsmith, Alexandru Monciu-Sudinschi, Georg Büchner, Giuseppe Berto, Ileana Vulpescu, Aleksei Arbuzov, William Shakespeare. După 1989, a interpretat roluri în piese scrise de Carlo Goldoni, F. Arrabal, Shakespeare, Paul Ioachim, Anton Cehov, Camil Petrescu, Georg Büchner, P. Weiss (la Teatrul Bulandra), Sofocle şi Caragiale (la Teatrul Naţional din Bucureşti). A jucat în peste 30 de filme româneşti, regizate de Dan Piţa, Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Lucian Pintilie, Nicolae Corjos, Mircea Moldovan, Mircea Daneliuc. A fost distribuit în serialul de televiziune „Lumini şi umbre”, regizat de Andrei Blaier și a interpretat roluri în numeroase scenarii de radio şi televiziune, începând cu 1974, „În derive” (serial HBO produs în România), precum şi cinci seriale TV la postul Acasă.

Premii, distincţii: Marele premiu Dialog la Distanţă – „Legenda Mănăstirii Argeş” (1966); Premiul de interpretare masculină la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamţ, cu Picolo din „Speranţa nu moare în zori”, regia Dan Micu (1973); Premiul de interpretare la Bacău, cu „Caractere”, regia George Bănică (1975); Marele Premiu „Leul de aur” la Arezzo – Italia cu „Năpasta”, regia Alexa Visarion; Ordinul „Meritul cultural” clasa a III-a (1984); Premiul Revistei Flacăra (1985); Premiul Criticii „Cel mai bun actor al anului 1997” pentru Glagoliev şi Fouquier Tinville; Ordinul Naţional pentru merit în grad de cavaler (2002); Diploma de excelenţă în Cinematografia română (2003); Premiul revistei pentru volumul „Catifea” (2006); Premiul revistei Confidenţial pentru regia spectacolului „Iubire confort II” (2009). Din 19 mai 2009, Casa de Cultură din oraşul Călimăneşti (Vâlcea) poartă numele Florin Zamfirescu.

Cărţi publicate: „Actorie sau magie”, studiu monografic (2002); „Catifea”, proză (2005),  „Actorie sau magie. Drumul spre tine însuți” (2022), Editura Ideea Europeană.

„Florin Zamfirescu – un amfitrion desăvârșit, de altfel, după cum se vede și se simte și în această carte – ne face să credem până în rărunchii rărunchilor că imposibilul e o ușă mare, deschisă vraiște. În ce fel anume? Ne ia de mână cu o enormă blândețe, ne însoțește în liniște, ne vorbește despre cele patru ramuri ale iubirii, citite în absolut de vechii greci – έρως (eros), φιλία (philia), στοργή (storge) și αγάπη (agape) – și ne ghidează cu o pricepere șiret-perspicace printr-un univers care devine din ce în ce mai fascinant pe măsură ce-l creează magul care ne conduce ținându-ne, în continuare, de mână, și arătându-ne că totul, în definitiv, se află în noi înșine și, în chip firesc, se impune imperios efortul de a ne întoarce privirile spre forurile lăuntrice, pentru a ajunge la centrul de aur al labirintului dintre coaste, unde vom găsi totul, inclusiv iubirea, sănătatea, bunăstarea, harul, bogăția, belșugul și succesul, adică viața redusă la esență, care se poate – vorba poetului Nichita Stănescu – o foarte singură dată,” scrie Aura Christi.

Accesul la toate evenimentele organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române este gratuit. MNLR se alătură recomandărilor făcute de ministrul sănătății pentru populație și anume purtarea măștii în spațiile închise, spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei.