24 septembrie 2020 — Lansări de carte

Lansare „O mie de poeme” – antologie Nina Cassian

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește luni, 28 septembrie 2020, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, lansarea volumului „O mie de poeme”, o antologie Nina Cassian, Editura Cărțile Tango. Participă editorul volumului, Alice Năstase Buciuta, criticul literar Nicolae Bârna, scriitorul Dragoș Cojocaru, actrițele Roxana Guttman și Naomi Guttman. Moderator: Loreta Popa.

Cea mai cuprinzătoare antologie Nina Cassian apărută vreodată se numește „O mie de poeme”, a apărut la Editura Cărțile Tango sub minuțioasa îngrijire a editoarei Alice Năstase Buciuta și cuprinde poezii din toate volumele autoarei, apărute de-a lungul prodigioasei sale cariere întinse pe aproape șapte decenii. Structura de bază a cărții ține seama în primul rând de alegerile făcute de Nina Cassian în timpul vieții, așa cum reiese din selecțiile operate în antologiile realizate de însăși marea artistă, dar adaugă structurii propuse de Nina Cassian și alte poeme splendide, care să întregească imaginea discursului său poetic inegalabil ca diversitate și creativitate. Titlul antologiei este tot o revenire peste ani la alegerile Ninei Cassian, care și-a intitulat culegerea de poeme publicată în anul 1974 la Editura Eminescu „O sută de poeme”. La șase ani și jumătate de la dispariția scriitoarei, un volum având aproape 700 de pagini redă cititorilor nu o sută, ci o mie de poeme din opera vastă și fascinantă a unei autoare care, deși n-a fost prețuită la justa valoare de critica din România în timpul vieții sale – primind în schimb recunoașterea marii critici internaționale care i-a cunoscut opera după exilul său în Statele Unite – își cucerește mai departe, pas cu pas, gloria în posteritate. După lansarea superbului documentar de lung metraj „Distanța dintre mine și mine” al Monei Nicoară, Danei Bunescu și Adei Solomon, apariția acestei antologii este încă un pas, extrem de însemnat.

Într-un interviu acordat revistei Tango – Marea dragoste, Nina Cassian spunea: „Nu mă plâng. Am iubit și am fost iubită. Am creat non-stop. M-am bucurat de recunoaștere, uneori, și am avut parte de marginalizări, frecvent, chiar și în zilele noastre. Dar toate astea aparțin echilibrului vieții!”

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la e-mail programe@mnlr.ro.