21 martie 2023 — Lansări de carte

Lansarea cărților „Leo și bunissima” și „Necunoscuta de sub scară”

Muzeul Național al Literaturii Române împreună cu Editura ASTRALIS și UZPR vă invită vineri, 31 martie 2023, de la ora 15.00, în Sala Perpessicius a sediului MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a cărților „Leo și bunissima” și „Necunoscuta de sub scară”, de Cleopatra Luca.

Prezintă: Evelyne Croitoru, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Marian Nencescu, Gheorghe P. Țiclete. Momente artistice susținute de membri ai Trupei de teatru JOC, profesor îndrumător Magda Băcescu. Lectură: Magda Băcescu și Ștefan R. Apostol. Moderator: Camelia Pantazi Tudor.

Cleopatra Luca este absolventă a Facultății de limbă și literatură română a Universității din București. A predat, în principal, la Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București. Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Volume publicate: „Odihnă târzie”, poezii, 2011, debut editorial; „Plimbări imaginare”, poezii, 2012; „De nicăieri spre cine știe unde”, proză scurtă, 2013; „Nori de vreme bună”, proză scurtă, 2014; „Trăind printre cărți”, cronici literare, 2014; „Adara”, roman, 2016; „Cântec de lumină”, poezii, 2016; „Secretul de la Costișa”, roman, 2017; „Trasee paralele”, cronici literare, 2018; „Mansarda visurilor”, roman, 2018; „Numele meu este Marieta”, roman, 2020; „Prin franjuri de lumină”, antologie lirică, 2020; „În umbra timpului”, tablete literare, 2021; „Taina dintre dealuri”, povestiri, 2021; „Cuvinte în mozaic”, cronici literare, 2022; Leo și Bunissima, 2022, poezii și povestiri, dedicate nepotului său, Leonard.

A publicat poezii, proză scurtă, cronici literare și evocări în numeroase antologii. „După debutul cu volumul de poezie Odihnă târzie (…), Cleopatra Luca a continuat să scrie și să publice povestiri, romane, cronici literare, tablete, poezii. Genurile literare diferite și tematica variată sunt mărturii ale îmbinării experienței dobândite pe parcursul întregii vieți, cu studiul aprofundat al literaturii române, îndeosebi în calitatea sa de profesor timp de mai multe decenii, cu talentul, sensibilitatea, delicatețea firii și ascuțimea minții. În romanul Necunoscuta de sub scară, autoarea propune o lectură captivantă despre începuturile tragice ale vieții unei tinere femei, îndreptată la un moment dat spre un drum plin de oportunități. Asemenea unui nufăr, care se înalță din tenebră, captează lumina solară și înflorește spectaculos, tânăra capătă forța de a se ridica de sub scară, de a se descoperi pe sine și a-și afla menirea. Narațiunea, atrăgătoare prin modernitate, prin suspans și mister, evidențiază ideea că orice om, oricât ar fi de greu încercat de viață, cu perseverență, încredere și iubire, dar și cu sprijinul unor oameni cu adevărat buni, poate, mai devreme sau mai târziu, să urmeze calea hărăzită lui.” (Camelia Pantazi Tudor)

„Totdeauna, bunicii le doresc nepoțeilor cele mai inteligente realizări. Aceștia chiar le conturează și încearcă să-i mulțumească pe toți cei din jurul lor, mai ales când sunt mici, pentru că, în mare parte, depind de cei maturi. Relația dintre generații se înfiripă treptat, cu grijă și rămâne așa, dacă există înțelepciune. Trimit lui Leo și copiilor de pretutindeni sănătate, bucurii și PACE!”- Bunissima, Cleopatra Luca

Intrarea este liberă.
Vă așteptăm!