2 octombrie 2024 — Evenimente

Lansare de carte la puterea a patra

Patru cărți de povești pentru copii se lansează simultan sâmbătă, 12 octombrie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu, nr. 8.

Cele patru cărți ilustrate pentru copii nu sunt doar cărți, ci un manifest educațional pornit la firul ierbii de asociația Cu Alte Cuvinte și inspirat de profesori.

După prima ediție a proiectului Bare rroma, premiată la Gala Societății Civile anul trecut, continuăm proiectul cu alte patru cărți cu eroi romi: actrița și regizoarea Alina Șerban, pictorul Eugen Raportoru, sociologul Gelu Duminică și soprana Isabela Stănescu.

Fiecare dintre cele patru eroine și eroi de poveste sunt totodată patru personalități rome ce pot fi întâlnite pe viu, în viața de zi cu zi. Toți patru au depășit bariere și prejudecăți pentru a-și urma visurile și sunt exemple de curaj și determinare. Poveștile lor de viață au fost transpuse în cărți pentru copii, scrise de opt studenți romi, pentru care cei patru eroi sunt modele de viață.

Cărțile sunt în format bilingv română-romani și sunt disponibile gratuit pe site-ul asociației Cu Alte Cuvinte: www.cualtecuvinte.com și pot fi accesate și direct, scanând codul QR din afișul evenimentului.

4400 de cărți tipărite ajung, prin donație, la 1100 de educatoare, cu sprijinul Asociației OvidiuRO și vor fi descoperite de peste 11 000 de preșcolari din sate și orașe din România.

Aceste personalități, care au cucerit recunoașterea atât în țară, cât și în străinătate, și-au împărtășit poveștile celor opt tineri autori romi, care le-au transformat în patru povești pentru copii, după un proces de jumătate de an, fiind ghidați de scriitoarea Iulia Iordan și jurnalista Delia Marinescu.

Fiecare dintre cele patru eroine și eroi de poveste a depășit bariere și prejudecăți pentru a-și urma visurile și ne oferă tuturor un exemplu de curaj și determinare. Sunt de fapt povești oglinzi și ferestre – oglinzi pentru copiii romi, care se pot vedea reflectați, și ferestre pentru toți ceilalți, oferind o perspectivă autentică asupra celei mai mari minorități din România. Împărtășindu-le poveștile, dorim să arătăm copiilor că eroii nu sunt doar în cărțile de povești, ci și printre noi, în viața de zi cu zi.

Participarea la eveniment se face doar pe bază de invitație.
RSPV coord. Minodora Cerin: e-mail: minodora.cerin@gmail.com

Proiectul „Bare rroma” ediția nr. 2 este cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația OvidiuRO, Galeria IDLE

Parteneri media: Școala 9, Ziarul Metropolis, România Pozitivă, Happ