18 mai 2023 — Evenimente

Lansarea numărului DOINAȘ, CONTEMPORANUL NOSTRU al revistei SECOLUL 21

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Fundația Culturală Secolul 21 – asociație pentru UNESCO, organizează marți, 23 mai 2023, ora 18.00, la sediul MNLR din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, lansarea numărului DOINAȘ, CONTEMPORANUL NOSTRU.

Volumul sextuplu, publicat de revista SECOLUL 21 sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și cu sprijinul financiar al AFCN, realizează o analiză-bilanț la centenarul nașterii marelui poet, cu precizarea formulată în „Editorial”, că invocarea calendarului a fost considerată de redacție o simplă convenție: „Nu bilanțul anilor ne-a preocupat, ci cum anume rezistă opera la confruntarea cu trecerea lor; așadar, ocazia de-a examina la zi destinul creatorului și al creației sale, mergând până la analiza modului în care mai sunt acestea prezente în conștiința celei mai tinere generații”.

Alături de textul inaugural al lui Virgil Nemoianu, cu final tranșant („Doinaș este, incontestabil, cel mai mare poet de limbă română din a doua jumătate a secolului XX”), micro-antologia de mărturii semnate de I. Negoițescu, Cornel Regman, Al. Paleologu, Mihai Șora, Eugen Simion, Gabriela Melinescu și Mircea Cărtărescu, exegezele lui Ion Pop, Bogdan Crețu, Mihai Măniuțiu, Virgil Ștefan Nițulescu și Mihaela Doboș sau Pompiliu Crăciunescu, interviurile realizate de Ion Simuț și de Ionuț Vulpescu și, mai ales, poemele, paginile de corespondență și documentele felurite  (multe inedite)  purtând semnătura lui Doinaș, întregesc portretul unuia dintre cei mai importanți creatori români. Destinul  postum  al personalității lui Doinaș – creator și operă – nu a fost scutit de tentativele de maculare; studiul realizat de Gabriel Andreescu, după o îndelungată cercetare a Arhivei CNSAS, urmărește etapele acestei campanii de denigrare, de la momentul zero și până în anii din urmă.

Recent s-au împlinit 80 de ani de la publicarea Manifestului cunoscutei grupări literare – Cercul Literar de la Sibiu (13 mai 1943), declarată de Doinaș ca fiind spațiul  celei de-a doua nașteri ale sale, aceea spirituală.

Așadar, pentru a marca dublul eveniment, vă invităm la o dezbatere la care vor participa: Ion Vartic, critic și istoric literar, unul dintre cei mai importanți exegeți în tematica Cercului Literar de la Sibiu, Ionuț Vulpescu, fost Ministru al Culturii, autor al unui cunoscut podcast cultural, Gabriel Andreescu, fost disident, profesor universitar, director al trimestrialului Noua Revistă de Drepturile Omului, George Vulturescu, poet, critic literar, exeget al operei lui Ștefan Aug. Doinaș. Moderator: Alina Ledeanu, directoare a revistei SECOLUL 21, realizatoare a numărului DOINAȘ, contemporanul nostru, autoare și coordonatoare a programului FCS 21 de  „Creare a unei Arhive naționale și europene a Cercului Literar de la Sibiu”.

Cu ocazia lansării, va fi proiectat filmul documentar-artistic „ȘTEFAN AUGUSTIN DOINAȘ – EXCELENȚA ÎN CULTURĂ”, realizat de poeta Cleopatra Lorințiu în 1999 și premiat în 2000 de Asociația Profesioniștilor de Televiziune.

***

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.