25 aprilie 2023 — Lansări de carte

Lansarea volumului „Memoria gazelei”, de Viorel Ștefănescu

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Eikon vă așteaptă vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a volumului de critică literară și eseuri Memoria gazelei, de Viorel Ștefănescu, apărut la Editura Eikon. Invitați: Monica Pillat, George Ardeleanu, Mihail Gălățanu, Valentin Ajder. Moderator: Loreta Popa.

„Cu un traseu biografic à la Martin Eden înainte de 1990 (cum mărturisea într-un interviu), Viorel Ștefănescu a păstrat o anumită discreție și după 1990, manifestându-se cu precădere în spațiul cultural, literar, editorial și publicistic gălățean, punându-se, altfel spus, în sprijinul altora, în speță al afirmării valorilor zonale… Dat fiind anul nașterii autorului (1954), era cumva firească tentația de a-l circumscrie Generației ʾ80. Ceea ce poate fi observat, tot de la primul impact, este scriitura arborescentă, labirintică, barocă parantetică, proustiană, digresivă, cu un sistem de incluziuni telescopice (ca să folosesc chiar un termen al autorului), scriitură corelată unui algoritm critic dens, unei plase maieutice cu ochiuri mici, care solicită destul de mult încordarea atenției cititorului și fac ca lectura să înainteze lent. Un astfel de discurs este înviorat însă prin multe ascuțișuri polemice și îmblânzit prin momente de colocvialitate, de umor și de (multă) ironie,” scrie George Ardeleanu în prefața volumului.

„Pe regretatul critic literar gălăţean Viorel Ştefănescu, în anii 80, am avut privilegiul să-l am ca student la Facultatea de limbi străine, secţia engleză-română, Universitatea Bucureşti. I-am îndrumat şi lucrarea de licenţă cu un subiect original, autorul propunând o incitantă comparaţie între poezia lui T. S. Eliot şi lirica lui Gellu Naum. După absolvire, a desfăşurat o intensă activitate literară, la Galaţi, în calitate de publicist şi editor, i-au apărut două volume de critică literară, Filografii, 2005, şi Portretul scriiturii, 2009, şi în acelaşi an a fost premiat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, pentru ediţia a doua a traducerii Cartea lui Moş Possum despre Pisicile Poznaşe de T.S. Eliot (lucrată în colaborare cu Tudor Cristian Roşca). Eu am rămas într-o constantă legătură de amiciţie intelectuală cu Viorel Ştefănescu, dornic mereu să-mi ceară sfatul şi să-mi cunoască opinia asupra eseurilor pe care le compunea. Îl preocupa în ultimii ani de viaţă un studiu pe care îl începuse prin 2010 şi pe care mi-l trimitea în format electronic, pe măsura elaborării. Aşa se face că prezenta carte, pe care nu a mai avut timpul să o finalizeze, mi-a parvenit de la autorul ei în forma unui şantier deschis, cu o serie de lacune bibliografice eliminate exemplar de talentatul redactor Claudia Năstasă, printr-o preţioasă muncă de cercetare, bine documentată. Profesorul şi criticul literar George Ardeleanu, care a parcurs Memoria gazelei cu atenţie, a subliniat în studiul introductiv meritele incontestabile ale acestui spirit polemic aproape necunoscut până azi de contemporani. Este aportul entuziastului Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, de a fi scos la lumină opera postumă a lui Viorel Ştefănescu, nelăsând praful uitării să se aştearnă peste numele talentatului ei creator”, notează și Monica Pillat.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu drag!