Glisează meniul stânga/dreapta
27 noiembrie 2024 — Evenimente
Muzeul Național al Literaturii Române a decernat astăzi, 27 noiembrie 2024, în cadrul unei ceremonii hibrid, premiile pe care le acordă anual unor personalități ale literelor și culturii românești și străine.
Evenimentul, care se înscrie în cadrul proiectului Gala Excelenței literare, a fost organizat în parteneriat cu APLER – Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, și finanțat de Ministerul Culturii.
Manifestarea, ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, își propune premierea celor mai importante titluri din domeniul filologiei, apărute în anul 2023.
Prin aceste premii, Muzeul Național al Literaturii Române susține promovarea interesului pentru ediții critice, pentru zone de nișă și din ce în ce mai puțin frecventate ale cercetării literare, precum memorialistica, istoria literară, filologia clasică, eseul critic. MNLR își propune, în egală măsură, ca, prin acordarea acestor distincții, să încurajeze activitatea tinerilor cercetători. Premiile încurajează, de asemenea, cercetarea patrimoniului literar național, expresia literară autentică și organică în limba română, experimentul și exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj literar, profunzimea și acuratețea cercetării literare, noutatea expozeului, precum și contribuții deosebite la cunoașterea și cercetarea literară românească în afara granițelor.
Festivitatea de decernare a premiilor MNLR l-a avut drept amfitrion pe prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul instituției.
Juriul, format din acad. Mircea Martin (Președinte), prof. univ. dr. Carmen Mușat, prof. univ. dr. Caius Dobrescu, prof. univ. dr. Ioan Cristescu și prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, a acordat următoarele premii:
Premiul „Perpessicius” pentru ediții critice i-a fost conferit Ediției Mircea Eliade, Opere, vol. I-II, coordonator Oana Soare; Text îngrijit, note, comentarii și variante de Andreea Apostu, Gabriel Badea, Cristina Balinte, Petruș Costea, Oana Safta, Andreea Teliban; editate de Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2023.
Premiul „Şerban Cioculescu” pentru memorialistică și istorie literară i-a revenit doamnei Ana Blandiana pentru volumul Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal, 31 august 1988 – 12 decembrie 1989, Editura Humanitas, 2023.
Premiul „Petru Creţia” pentru filologie clasică a fost acordat domnului Vlad Alexandrescu pentru volumul Imaginea de nezugrăvit a ştiinţei sacrosancte, ediție bilingvă latină-română, Editura Polirom, 2023
Premiul „Eugen Simion” pentru încurajarea tinerilor cercetători le-a fost conferit doamnei Despina Jderu și domnului Alexandru Dumitriu.
Premiul „George Călinescu” pentru întreaga activitate i-a revenit domnului Alexandru Cistelecan.
Premiul „Eugen Lovinescu” pentru promovarea limbii și literaturii române în străinătate a fost acordat doamnelor Ilina Gregori și Gisèle Vanhese.
Premiul „Titu Maiorescu” pentru proiecte culturale majore le-a fost conferit domnilor Andrei Corbea-Hoișie și Rudolf Gräf pentru lucrarea Limbă şi cultură germană în România (1918-1933). Vol. I și II, Editura Polirom, 2023.
Același premiu i-a revenit lucrării O istorie a traducerilor în limba română din secolul al XX-lea. ITLR (vol I-II), realizate de Muguraș Constantinescu, Daniel Dejica și Titela Vilceanu, Editura Academiei Române, 2023.
O Diplomă de Excelență pentru susținerea și promovarea culturii naționale și a unității spirituale a fost acordată Editurii Știința din Chișinău (Republica Moldova).
De asemenea, o Diplomă de Excelență pentru promovarea atipică a literaturii române i-a fost conferită Asociației Moara de Hârtie.
Premiul de mecenat pentru susținerea și promovarea culturii naționale i-a revenit domnului Nicolae Badea, Președintele Computerland România
Premiul „Tudor Vianu” pentru teoria literaturii și a culturii și Premiul „Alexandru Ciorănescu” pentru literatură comparată nu au fost acordate.