Glisează meniul stânga/dreapta
12 februarie 2025 — Dezbateri culturale
Joi, 13 februarie 2025, ora 18.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi cinematografice: scene memorabile
Călin – Andrei Mihăilescu în dialog cu Vasile Gribincea în cadrul proiectului Zilele Naționale ale Lecturii.
Lectura ‒ lectura filmelor nu mai puţin ‒ e o experiență care ne poate îmbogăţi perspectivele asupra altor experiențe, reale sau imaginare. Modurile în care citim „printre rânduri” temporalitatea unor texte și scene de film ne pot face să înțelegem mai nuanţat felurile în care ne citim viețile prin jocul istoriilor lor.
In spe, vă propunem o discuţie referitoare la lectura „printre rânduri” a temporalităţii unor scene din Pădurea spânzuraţilor, regizat de Liviu Ciulei, şi din filmografia lui Krzysztof Kieślowski, în care poetica reticenţei din era comunistă (Dekalog) este reelaborată în anii imediat următori lui 1989 (La double vie de Véronique, Trois couleurs). Meditaţiile referitoare la temporalitatea filmică şi existenţială ale lui Andrei Tarkovski (Sculptând în timp) ne vor însoţi dialogul, conducându-l spre o zonă probabil nebănuită.
„Cum se poate simți timpul în cadru? El apare în locurile în care, dincolo de acțiune, se simte o anumită importanță a adevărului. Îl simți atunci când îți dai seama pe deplin de faptul că ceea ce vezi în cadru nu se epuizează vizual prin imagine, ci doar face aluzie a ceva care se întinde la nesfârșit în afara cadrului, face aluzie la viață. Ca infinitul imaginii despre care am vorbit. Filmul este mai mult decât e el în realitate. (Firește, dacă este un film adevărat.)” (Andrei Tarkovski, Sculptând în timp, traducere de Raluca Rădulescu, Nemira, 2015, pp. 154-155).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.