14 ianuarie 2021 — Evenimente

Video-expoziție | Lirica eminesciană în viziunea artistului plastic Ion Panaitescu

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și la aniversarea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, Muzeul Național al Literaturii Române București în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române și Muzeul Brăilei „Carol I” lansează un nou proiect expozițional on-line: Lirica eminesciană în viziunea artistului plastic Ion Panaitescu.

Video-expoziția prezintă lucrările graficianului, desenatorului, gravorului și ilustratorului de carte Ion Panaitescu, adunate, cu ani în urmă, într-un album bibliofil, alcătuit de autor, intitulat M. Eminescu și va fi disponibilă, din 15 ianuarie, ora 17.00, pe site-ul MNLR.

„Senior al graficii românești”, Ion Panaitescu face parte dintr-o adevărată pleiadă de artiști plastici inspirați de creația poetică eminesciană.

„Numele lui Ion Panaitescu este legat de gravura românească, de un limbaj aflat acum pe cale de dispariție. Privind retrospectiv, în cazul lui putem vorbi despre o perpetuă stare de invenție, despre tentația ludică a imaginii, despre o operă amplă și inconfundabilă, despre o continuă căutare în zona limbajului. (…) Ceea ce l-a atras permanent pe Ion Panaitescu a fost o analiză de tip raționalist, o sinteză între cuvânt și imagine. El își construiește opera cu mare economie de mijloace, se folosește aproape exclusiv de linie pentru a da viață unui univers bogat în semnificații.” (Maria Magdalena Crișan)

 

Echipa proiectului expozițional:

Zamfir Bălan (documentare, concept expozițional)

Eugenia Oprescu (selecție material documentar)

Petru Șoșa (grafică, DTP, montaj film)

Coordonatorul proiectului: Ioan Cristescu, directorul MNLR