22 septembrie 2023 — Evenimente

„Martha Bibescu, Nimfa Europa” | 50 de ani de la dispariția scriitoarei

Muzeul Național al Literaturii Române anunță apariția unui film documentar incitant „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” | „Martha Bibescu, Nimfa Europa”, a cărui lansare a fost semnalată de Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”. Această producție conduce spectatorul într-o călătorie fascinantă prin viața și opera renumitei scriitoare româno-franceze. Lansarea filmului marchează totodată și împlinirea a 50 de ani de la dispariția Marthei Bibescu.

Regizat de cunoscutul regizor de film documentar, Sabina Pop, „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” depășește limitele povestirii biografice tradiționale, aprofundând contextul istoric și cultural care a marcat-o pe prințesă și opera sa. Filmul caută și relevă trăsăturile acestei personalități multivalente, o personalitate care a influențat o epocă. „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” oferă imagini ale unor repere importante din România și din Franța: muzee, palate, castele și biblioteci istorice, alte locuri semnificative legate de Martha transportând spectatorii în inima unei alte epoci. De asemenea, filmul oferă imagini de arhivă și documente inedite din țară și din străinătate, dintre care unele, cel puțin în România, nu au văzut încă lumina ecranului.

Suntem foarte bucuroși să prezentăm publicului documentarul nostru. Martha Bibescu a fost una dintre personalitățile feminine remarcabile ale României, care a contribuit la modelarea destinului nostru național”, a declarat Georgiana Pogonaru, președintele Asociației Culturale „Patrimoniu pentru Viitor”.

Acest documentar nu este doar o recuperare, este un film care are de toate, are informație culturală, informație istorică, are cursivitate, eleganță. Publicul va fi supus unei călătorii timp de 40 de minute într-o altă lume. Din păcate, această lume nu mai există, dar sentimentul acesta și ideea de patrimoniu spre viitor, pe care doamna Pogonaru a avut-o, mi se pare esențială. Trebuie să pornim în viitor cu patrimoniul pe care îl ducem cu noi. Amintirile noastre, personalitățile noastre și astfel cum, din fotografii, din imagini foarte rare, din vorbe, foarte alese, s-a născut un film regal” – declară regizorul și scenaristul Laurențiu Damian.

Un film sau mai degrabă în acest caz un eseu cu mijloace vizuale despre Martha Bibescu constituie în sine un eveniment. Însă mai important este faptul că autoarea, Sabina Pop, a abordat acest subiect impozant, cu modestie, dar fără să se lase dominată de statura eroinei filmului. Precum toate filmele valoroase, nu ne oferă concluzii, ci mai degrabă întrebări. De pildă, dacă mai contează patriotismul? Ce înseamnă o europeană azi, în epoca actuală? Lucrurile astea sunt puse sub semnul întrebării. Filmul scoate la iveală clasicismul unei regizoare consacrate, care a găsit o formulă în care integrează precis contrapunctul muzicii, ritmul și imaginile cu Martha Bibescu, unele care apar pentru prima dată, obținute din Franța, pe care niciun român nu le-a văzut până acum”, susține criticul de film Marian Țuțui.

Pentru a ajunge la un public cât mai larg, documentarul este disponibil gratuit pe site-ul dedicat, www.marthabibescu.eu precum și www.patriomoniu-viitor.ro, unde pot fi descoperite informații despre echipa de realizatori, consultații de specialitate, colaboratorii și partenerii instituționali, și pe youtube https://www.youtube.com/watch?v=8T2z5lAPCSs.

Mai multe informații despre film și proiecte viitoare puteți afla la adresa de e-mail: prietenii@patrimoniu-viitor.ro.